Den 12 mann..

Uten å røpe noe av historien.

Kvelden er her, men akkurat nå er frua litt ettertenksom. Vi satte oss ned med litt munngodt (ble ikke spist) og filmen «Den 12 mann» kanskje ikke den ultimate fredags-kos filmen, men en jeg har sett frem til å få sett. Hørt mange rose den opp i sky. Selv om, og på tross av alt den inneholder.

Jeg har alltid interessert meg for andre verdenskrig, og ikke minst etterkrigstiden. Aller mest her i landet, og med det vokste jeg opp med de gode gamle Norske klassiker filmer, sketsjer, viser og revyer. Det var noe annet den gangen. Da det ble mulig begynte jeg å abonnere på de gamle filmene, og jeg husker det som det var i går da jeg fikk filmen «Ni Liv» i postkassen.

Jeg trodde det var en komedie av typen «Fjolls til fjells» men da fatter fortalte meg, at det var filmen om den bragd Jan Baalsrud gjorde under krigen – og at den nok var litt for sterk kost for meg å se akkurat da, ja da la jeg den vekk. Helt vekk.

Jeg så den ikke da, og den har fremdeles plasten rundt seg. Som ny! Jeg har med andre ord enda ikke sett den filmen.

Men i kveld har vi sett «Den 12 mann» filmen om samme mann, den samme historien – bare en del år, og tekniske ferdigheter frem i tid. Ironisk nok startet jeg med den. Aiii.

Jeg har lest boken «Ni Liv» er basert på, så jeg følte at jeg hadde historien noenlunde innabords, men jeg angret rimelig fort – på at jeg ikke så forløperen først. Fått et kanskje mildere første møte, med bildene til den sterke boka. Å kaste seg utpå denne nyeste filmatiseringen i kveld var nesten det samme som å kaste hjertet mitt til gribbene.

Jeg endte under et pledd, og med litt tørkepapir. Dette var sterk kost.

For deg som ikke har lest noen bøker om historien, eller sett filmen enda – så skal jeg ikke røpe noe som helst. Jeg håper de aller aller fleste vet noe om historien, og hvilken bragd dette var. Noe jeg tror de færreste av oss greier i dag, de færreste den gangen også!

Dette synes jeg er en veldig godt laget film. Den fortjener alle prikkene på terningkastene den har fått, og det er en film jeg håper alle ser. Ikke en man starter opp og slår av, fordi den er kjedelig eller i tøffeste laget. Sannheten var og er tøff den! Beintøff og brutal.

Jeg tenker også kanskje et hakk høyere opp, selv om mange på toppen nok har sett den, og tenkt sitt. Så funka det vel i grunn ikke så bra?! Da tenker jeg på eldreomsorgen vi har i dag, eller generelt sett mangelen på, mange steder i landet. Ikke alle steder bevares. Men mange plasser…

Ikke glem at det er barna til krigens helter som pleies i dag. Barna og barnebarna til heltene våre! Tenk litt på den, og hvor vi hadde vært i dag, om det ikke var for dem!

Ha en god natt 😉

#film

8 kommentarer om “Den 12 mann..

Kommentarer er stengt.