Tur til Kunstnerdalen #2

Fra start til Lauvlia.
Theodor Kittelsen?s Kunstnerhjem.

Vi reiste som nevnt i første del fra Jevnaker 08:30 og ankom Sigdal, vannet Soneren og huset Lauvlia rett før klokken 10.

Vi startet med å kikke oss målløse rundt omkring, og for en plass – for en utsikt. Bortsett fra perlene som allerede bor i hjertet til denne frua, traff denne meg nesten like «hardt» for en vakker plass.

Utsikten til fjellet «Andersnatten» som er malt på flere bilder.

Theodor Kittelsen fikk virkelig bygget seg en perle her litt opp fra nåtidens vei. Her bodde han med familien sin i 10 år. Fra 1899 – 1909. Hvis jeg husker rett var han allerede så MS syk at han måtte hjelpes ut av huset når de flyttet.

Kittelsen døde på Jeløya i 1914, bare 56 år gammel. Fruen, Inga Kittelsen gikk bort i 1948.

Jeg har tatt noen litt anderledes bilder, for på nettsiden linket i bunnen av innlegget finner du allerede flotte bilder av huset utvendig, samt en del av historikken – så jeg bruker ikke så alt for mye tid på å skrive det her. Siden jeg ikke kan hele historien utenat så ville det fort bli kopi, og det er ikke hverken bra eller stas å servere.

Når vi hadde kost oss i skyggen oppe på svalgangen en stund – med en utrolig god vaffel med nydelig syltetøy på, samt en veldig god kopp kaffe til gikk vi inn i huset.

Aldri har jeg vel vært så stille som da tror jeg, men først litt mer utsikt.

Fra dette fjellet, og fjellene man ser i fra Hagan, som neste innlegg er fra – danner inspirasjonen rundt blant annet maleriet «Soria Moria»

Det første rommet vi kom inn i var stuen

Kittelsen var selv meget aktiv i planleggingen og utformingen av huset, og det syns. En meget personlig og flott sveitserstil. Utrolig flott. Veldig mange dekorerte dører i huset, og generelt veldig mange fine og personlige detaljer både inne og ute.

Neste var Herr og fru Kittelsen?s lune soverom.

Ser du nattpotten?! Men for noen flotte tepper, og vinduet over sengen var både fin å se på i seg selv, og med nydelige skjæringer – i sola var det ikke så godt å få tatt bilder av, men jeg skal ikke vise deg alt heller – for dette er virkelig verdt turen å se selv hvis interessen ligger innenfor.

Her kommer noen collager til.

Nydelig kjole. Sist brukt i en dåp, men hvem sin får du ta omvisningen for å finne ut. Ha ha. Kjolen står i en glass monter, så det var ikke så helt enkelt å få til et pent bilde av den heller. Men den er virkelig et syn.

Neste er kjøkkenet og en bit av andre etasjen.

Vakkert, rett og slett. Har ikke ord som rettferdiggjør stedet nok. Vakkert er liksom ikke nok det heller, selv om jeg har brukt det flere ganger allerede.

Utrolig flotte bilder, et utrolig pent bygget og dekorert hjem. Jeg forstår så godt at det var tungt å flytte derifra, hele plassen hadde en utpreget god energi, ga den typen følelse av å være hjemme på en måte. En lun og varm stemning, været var vel med også kanskje. Men jeg likte meg godt her.

De som kjenner meg vet allerede at jeg er veldig glad i Kittelsens verk. Alltid vært fascinert av trollene, nøkken og utsikten på maleriene – så å få besøke Lauvlia var en innertier for frua, det hjalp nok på de gode følelsene, at jeg ville dit.

Atelieret og det utrolig stilige vinduet han fikk laget til rommet – det for å få prima utsikt fra alle mulige vinkler – tror jeg at jeg holder «for meg selv» det er virkelig et enestående rom, især med det veldig kreative og praktiske vinduet – verdt å se helt alene.

For en kreativ og god ide å få laget et slikt vindu da, jøje meg.
Det er stort, og inndelt i flere små ruter med hver sin egenskap mot det vakre fjellet og vannet. Laget for å fange det meste, og det gjorde det også.

Å få komme inn å se atelieret føltes nesten som å få komme helt inn i «privaten» det meste av møblene i hele huset er originaler – møbler som sto der da de bodde der. Men å få atelieret, akkurat der han malte bildene jeg liker så godt, det var litt av en ære. Og at jeg oppriktig ville være der i tillegg – for en god energi. Nesten så jeg fikk klumpen i halsen når vi brøt opp og reiste videre mot lunsj.

Det får du lese om i morgen, hvis du vil.

Del 1 – Tur til Kunstnerdalen #1

Del 2 – Dette innlegget: Reisen til «Lauvlia» og oppholdet der.

Del 3 og 4, samt et story innlegg uten collager – fra hele turen kommer etter hvert.

Vil du lese mer om Lauvlia, finne åpningstider og lese mer om både Kittelsen, og hva både store og små kan finne på der av aktiviteter i våre dager – så ta en titt på denne linken.

Lauvlia – Kittelsens Kunstnerhjem

#kunstnerdalen #kittelsen #lauvlia       

22 kommentarer om “Tur til Kunstnerdalen #2

  1. Fotokjerring: Det er heeelt klart verdt det, blir ikke «dårligere» utsikt i morgendagens innlegg. Fantastiske steder for den som liker det litt trolsk ❤

    Liker

Kommentarer er stengt.