Mysteriet Birgitte Tengs..

For snart 23 og et halvt år siden ble 17 år gamle Birgitte Tengs brått og brutalt revet vekk fra alle sine kjære. Jeg regner med at noen dypere introduksjon av saken er unødvendig – men at den har engasjert, og engasjerer mange den dag i dag er det liten tvil om.

Jeg valgte å gi meg sjøl en real utfordring ved å lese å skrive om denne boka. Og selv om det kanskje er en litt mer generell uttalelse, med drypp av innlevelse og refleksjoner så tenker jeg at det må være greit ved en sånn bok som denne. Dette blir bittelitt på samme måte som «Brå og staven» for de rundt min alder og eldre, om enn noe annerledes – om du skjønner hva jeg tenker..

Mysteriet Birgitte Tengs – er ukens bok!

 

mysteriet birgitte tengs

En av de dypt engasjerte i saken er blant annet Per Asle Rustad. Nå i september, samtidig med at TV2 sendte en relativt fersk og detaljert dokumentarserie på 9 episoder kom hans bok om saken ut via forlaget Prego Mobile.

Jeg fikk denne innbundne boken på litt over 320 sider med fin font størrelse og et par partier med bilder tilsendt fra «Forlaget som tør der andre tier» og med en følelse av gruglede tok jeg nærmest sats for å lese denne boka – boka om og rundt saken som på sin måte også har engasjert meg i en god del år. Jeg var tenåring når dette skjedde, og naturlig nok berørte det oss klassekamerater selv om vi holdt til et annet sted i landet. Vi fulgte nok alle med på nyhetene innimellom..

 

mysteriet birgitte tengs

 

For å gå bittelitt tilbake så kom det i 2015 ut en bok om saken, og jeg har forstått det sånn at TV dokumentar serien som gikk tidligere i høst var noenlunde basert på den. Jeg leste den første boken før tv serien gikk for å ha et visst bilde i hodet før jeg fikk det på skjermen.

Det er jeg glad for, dette er sterkt. Det var utrolig sterkt både å lese å se – mest fordi det er en sann historie. Tror du «vi» hadde reagert like sterkt om det var oppdiktet?! Jeg hadde nok ikke det…

Denne jeg skriver om i kveld er altså en helt ny bok, med en ny analyse av saken. Mer om det om litt, ville bare fortelle at det altså finnes to litt ulike bøker om saken, og som er utgitt med noen års mellomrom – tilfelle noen skulle sitte med den første å tro at det er den jeg skriver om..

Denne nyeste boka tar for seg hele saken frem til i dag. I boka får man et innblikk fra begge sider av familien samt at etterforskningslederen i Kripos i denne boka står frem for første gang.

Jeg vil si at denne boka går hakket dypere inn i saken enn hva tv serien viste frem, enten det eller så er forfatteren utrolig god til å «ta meg med» i sin skrivemåte. Det aller mest spennende ved denne boka syns jeg er det som også står på baksiden av den – at forfatteren av boka, Per Asle Rustad i samarbeid med Europas fremste eksperter på gjerningsprofiler har gjennomført en ny analyse av drapet. Konklusjonene ga og gir et annet innblikk i en av Norges mest kompliserte drapssaker, og man kan vel nesten ikke unngå å bli engasjert på en eller annen måte, om man velger å lese..

Jeg syns det var spennende å lese disse kapitlene, og jeg håper det kan være nok til at det fører et sted, kanskje det en dag kan bli en rett løsning. Hva nå enn rett er. Jeg sitter ikke her for å dømme, jeg har lest boka og forholder meg kun til det som står i den.

Mange har jo likevel gjennom årene tenkt sine tanker rundt denne saken. Mennesker tenker, mennesker mener, men jeg vil faktisk driste meg til å si at utenforstående burde lese denne boka, kanskje før man begynner å tenke litt mer rundt disse tankene som popper opp, og eller sier noe om det – for boka åpner opp for det. Den åpner opp for at vi som leser, men ikke var i nærheten kan ane noe av hva som foregikk under etterforskningen. Selv om bygda dette skjedde i dessverre ble splittet så føler jeg ikke at boka tar noe parti om jeg kan si det sånn, forfatteren legger frem stoffet på en veldig god og forståelig måte selv etter å ha fulgt saken så tett helt siden 1995.


Dette engasjerer – for dette har skjedd! Jeg føler det er et viktig, og et godt stykke arbeid mellom to permer som alle nå kan få lese. Dette er IRL krim, for å bruke et nymotens uttrykk. Det er en god og klar skildring av mange timers arbeid, fra ulike etater innen etterforskningen. Dette er så ekte som få.

Engasjerer saken deg fra tid til annen, husker du den og vil lese deg opp om alle årene etter , ja så anbefaler jeg deg å lese denne boka.

 

Mysteriet Birgitte Tengs er detaljrik,
med et godt og forståelig – men likevel
faglig og inkluderende skrevet. 

 

Per Asle Rustad og boka får terningkast 6 fra frua. Det gir jeg for alt arbeidet som er lagt ned i å kunne fortelle meg og oss der ute alt som står mellom permene, og ikke minst hvordan det er fortalt! 

Forhåpentligvis kommer den dagen hvor familien og bygda kan få, og eller finne fred…

Tusen takk til Prego Mobile for at jeg fikk lese…

 

jernbanefrua.com

#sponset #bok #forlag #bokutgivelse #bokforlag #pregomobile #bokanmeldelse #bokomtale #bokblogg #mysterietbirgittetengs #birgittetengs #peraslerustad #krim #drapssak #drap #dokumentar #lese #engasjerende #følelser #preger #blogg             

6 kommentarer om “Mysteriet Birgitte Tengs..

  1. Toini: Det har jeg hørt fra flere som så den, jeg også. I boka kan du lese deg opp om alt sammen, samt altså få den nye analysen av den som ikke var med på TV, og mer til. Vel verdt å lese om du ble engasjert 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.