Jordmor i Nidaros..

Første bok i en ny serie fra Bladkompaniet ser butikkenes lys i mars måned.

Ført i pennen av Anita Andersen Strøm skal vi få følge Margrete gjennom praksisdelen til jordmorutdannelsen ved E.C Dahls stiftelse i Trondhjem. 

Boken starter med prologen fra hjembygda Løten i 1906. Margrete blir som 9 åring vitne til at tjenestejenta på Ås brått og noe uventet starter sin fødsel midt i skogen. Margrete la på sprang til «Finnskog – Marja», jordmora i omegnet, hun hadde ikke lyst, «Finnskog – Marja» var skummel, men hun måtte forte seg til henne, hvis Matilde og barnet skulle greie seg. Sammen berger de Matilde, barnet – og opplevelsen bidrar til at Margrete bestemmer seg der og da for at hun vil bli jordmor.

I 1917 ankommer vi Trondhjem og tante Laura`s overklassevilla i Lillegårdsbakken på Øvre Bakklandet, og historien kan begynne. 

I denne første boken får vi som leser først og fremst bli kjent med Margrete og alle rundt henne, på stiftelsen og hos tanten. Den koselige tante Laura, Gunilla Jonsson, butikkjomfru. Elias Hole, medisinerstudent, og den eldre spesielle, og lite snakkesalige herren Herr Toresen som alle losjerer hos tanten.

Alt sammen beskrevet i et godt skildret miljø. Det er nesten så man er tilstede i scenene som utspiller seg, og villaen virker veldig innbydende. Det er for meg lett å se for meg alle steder hendelsene finner sted.

Vi får vite at Margretes mor selv gikk bort da Margrete ble født, noe som sikkert etter overnevnte hendelse var med på å ytterligere forsterke ønsket om å bli jordmor og hjelpe andre. Vi får også vite at Margrete er kjæreste med Lars Ås, sønnen på storgården i Løten, og at det etter praksistiden nok er ønsket med forlovelse til Jul, men i brevet fra E.C Dahl står det, at det er forventet at hun fortsetter sitt arbeid der, dersom praksisperioden er gjennomført på en god måte. Dette har hun ikke fortalt til noen, så her ligger det nok i kortene at det kommer litt dramatikk. Det er faktisk forventet litt dramatikk, ettersom praksisen etter en stund utvikler seg til å bli både utfordrende og tøff, kanskje mest psykisk?!

Forstanderinne og overjordmor Bertha Grue er nok den biske skikkelsen i starten av denne serien, og noe sier meg at man som leser bør ha evnen til å svelge noen nymotens kameler over hvordan tingene foregikk på den tiden. Det forventes og forlanges. Jordmor Sofie er ikke nådig i sine observasjoner og uttalelser hun heller. Ei heller oser hun av empa og sympati for de fødende. Nedlatende meninger og synspunkter får komme til overflaten mer enn en gang. Hvor lenge greier Margrete å imøtekomme alle forventningene, og kravene som med jevne mellomrom tar over i etasjen for simpel forpleining?! Krav helt ned ned til samkvem med andre ansatte, som kan lede til romantikk. Skal lure på om det ikke vil skje noe spennende på den fronten også. Men for og med hvem?!

Jeg skal ikke fortelle deg hele boken, det kan jo hende du får lyst til å lese den selv. Det jeg lurer mest på er faktisk hva slags rolle denne spesielle Herr Toresen egentlig har, om han har noen, men som ut av det blå velger å flytte ut – angivelig fordi han skal overta sitt barndomshjem utenfor byen. Og dette passet jo da akkurat sammen med at Ulrik, Lauras sønn har avbrutt sine juss studier i Christiania og kommer hjem igjen uten en plan videre?! Og hvem er egentlig Ulrik?!

Denne første boken runder av med at Gunilla ankommer stiftelsen, men hun ønsket ikke barnet hun bar. Hvorfor?! Kan det ha noe med Ulrik eller hans venn Elias å gjøre?! Og hva skal Margrete gjøre i denne situasjonen?! Abortspørsmål er ikke et spørsmål denne tiden. Har man valgt en slik løsning kan det vente fengselsstraff om det kommer ut. Og den som måtte skjule en slik viten går neppe fri selv heller.

Og hva vil skje videre?! Må Margrete velge mellom Lars og arbeidet, eller?! Det er kanskje et spørsmål som er mest aktuelt før Doktor Jonas Bakke dukker opp og sjarmerer de fleste på sin vei?!

Har boken en bakside så er det denne her.
Jeg lander terningen på 5.

Min ærlige mening er at denne boken er god, den innehar alle de elementer som jeg forventer av en god førstebok. At man raskt kommer inn i handlingen, at det skjer veldig mye, og inneholder få tomrom. En bok jeg kan anbefale, den kommer som sakt ut i mars. Kos deg hvis du fikk lyst til å lese den 🙂


#Bladkompaniet #serieromaner #romanserier #serieroman        

10 kommentarer om “Jordmor i Nidaros..

  1. Cecilie kristiansen: Så koselig å lese =) Liker du serieromaner så tror jeg ikke du blir skuffet over denne =) veldig interessant å lese om emnet før i tiden =)

    Liker

Kommentarer er stengt.