Kvinner og barn først..

Så forteller skriften på forsiden,
og jeg tror så inderlig på sannheten i de ordene..

 Ukens bok.
Tittel: Kvinner og barn først,
Originaltittel: Women and Children first, utgitt 2012.
På Norsk 2018 ved H. Aschehoug & Co.
Forfatter: Gill Paul.
Mer utfyllende: Boken er innbundet og mellom permene finnes 528 sider.
Den tilhører serien
Lesegleder og sjangeren er historisk litteratur.
Boken inneholder også noen sider fakta om skipet, og bilder.


Dette er en bok jeg virkelig har gledet meg til å lese, det Majestetiske skipet (RMS) «Titanic» har alltid fascinert meg, og i sin tid valgte jeg å skrive om blant annet «Titanic» når det var tid for særoppgaver i skolen. Jeg har kanskje brukt litt lengre tid med denne boken enn andre, dels fordi det var og er en veldig god bok som jeg nå varmt vil anbefale alle leseglade å sette seg ned med – men også fordi tematikken som vi vet er av det såre slaget. Dette var mitt første bekjentskap til denne forfatterinnen, og hun kan virkelig skrive. Men først litt om den.

Vi får følge servitøren Reg gjennom hele den alt for korte reisen Titanic fikk. Som vi alle vet ble jomfruturen noe kortere enn planlagt, og skipet som ikke kunne synke – sank. Vi får som sakt bli med på hele reisen i detaljert beskrivelse via Reg, de han kjenner ombord av kollegaer og reisende – og de han blir kjent med underveis. Lykkelige ektepar, ikke fullt så lykkelige par, elskerinner og andre bekjentskaper. Skipet er fullt av følelser som sprer seg utover hele skalaen, og vi får være nært på alt sammen. Den er så godt skrevet at jeg tror flere av disse skjebnene faktisk kan ha funnet sted på skipet, hva vet vel vi om alle som var med?!

Jeg har kost meg lenge med denne boken, kost meg fordi det er en helt utrolig godt skildret bok. Den er godt skrevet, med fin font størrelse og ikke for tung å holde i. Forfatterinnen har en lun og varm fortellerstil, man føler seg inkludert i historien og av og til fikk jeg lyst til å starte en samtale med enkelte av karakterene, det er ikke så ofte det skjer altså. He he. Alle karakterene i boken krøp godt innunder huden på meg, og jeg håpet i det lengste at alle sammen ville komme i trygghet, og full av vemod da så ikke skjedde. . .

Dette er en bok jeg stort sett har lest på kveldstid da jeg på en måte måtte finne stemningen for den. Dette er ikke en bok jeg ville lese fort, denne leste jeg helt i fred og ro, nøt og fordøyde – ja ikke alle kapitlene riktignok men du skjønner kanskje hva jeg mener. En veldig god bok, men med en sår tematikk. Jeg har lest det som er å lese, sett de filmer, dokumentarer og programmer som hittil er publisert fra katastrofen – og hvert år denne natten pleier jeg å sitte bittelitt lenger oppe, uvisst hvorfor – men skipet, katastrofen, datoen og natten er nok en av mine særegenheter – og nå kunne jeg for første gang få føle at jeg var bittelitt «med» som flue på dørken så og si.

Til tider var det veldig sårt lese – men for en bok! En historie som kommer til å bli med meg lenge, kanskje like lenge som selve katastrofen hittil har vært med meg?! Det er helt tydelig at forfatterinnen har sett og lest det samme som meg på forhånd i alle fall. Detaljert, god og med en ekte og troverdig følelse. Denne traff midt i hjerterota.

 Liker du romaner, og har du som jeg en plass til «Titanic» i hjertet ditt
– ja da anbefaler jeg boken så varmt det går an. Vel verdt å lese. . 
Terningkast 6 (første gang)   

Kan kjøpes i bokhandlere rundt om,
eller for eksempel via forlagets egen side:

«Kvinner og barn først»En varm takk til Aschehoug som sendte meg denne boken å lese, denne boken traff hjertet mitt.

#aschehoug #gillpaul #bok #lese #leseglede #leselykke #titanic #tragedie #forlag #bokomtale #bokanmeldelse #bokblogg #blogg        

14 kommentarer om “Kvinner og barn først..

Kommentarer er stengt.