Vinteren kan komme..

Enten vi vil det eller ikke, liker det eller ikke – vinteren nærmer seg ubønnhørlig litt nærmere dag for dag. Et sikkert tegn på det hos oss må være når gemalen så smått rydder litt opp rundt «vedskjulet» vårt, den hjemmesnekrede hulen som hvert år blir fylt opp av herlig tørr ved. Nå er det allerede et par uker siden gemalen puslet rundt denne plassen – og i går kom veden til gårds.

3 kubikk med bjørk ble plassert mellom huset og garasjen, da var det bare å brette ned ermene å gå på.

Gemalen jobber som nevnt sisteturer denne uken, til og med i kveld, så min tanke var sent i går ettermiddag å begynne å stable det jeg greide, rolig og i eget driv. Jeg skulle prøve, basta! Det begynner å bli noen år siden jeg maktet å legge opp så mye ved i en fei. Det var en av mine oppgaver gjennom sommerhalvåret når jeg fortsatt bodde hjemme. Mutter og fatter hogde, kappet, tørket og fikk i sekker – kjørte det hjem på henger, satte fra seg å reiste etter mer. Mens de var på hytta la jeg opp veden hjemme, klart for neste lass. Fint lagarbeid for felles varme.

Uansett, kroppen er ikke like «grei» lenger, men i går tenkte jeg som sakt at jeg skulle begynne, så kunne vi nok fint samarbeide om resten slik vi pleier. Det er slettes ikke viljen det står på her i gården. Mutter kom innom en tur også, å etter litt prat så var vi brått i gang med å legge opp ved, begge to. To «halvskrale» damemennesker med utfordringer både her og der – begynne det skulle vi. Fullføre greide vi kanskje ikke, men vi skulle begynne! Hurra for pågangsmot og lyster sier jeg bare. He he.

3 slike kom hjem i går.

Vi stresset ikke, tok et vedfang, tuslet bort, stablet og tilbake etter mer. En kubikk var stablet på en halvtime, det var så herlig å se at det minket, vi tok en pause før vi fortsatte på neste.

Det gikk ikke like fort med den, det gikk saktere å saktere, men legge opp skulle vi. Med noen gode pauser og mye tullprat ble to av tre kubikk lagt pent opp. Der sa det stopp for oss i går, men vi var og er fortsatt mektig imponert over at vi greide å stable opp to. Mestringsfølelse er så gull, og i meg bor det i tillegg ganske sterkt en setning som heter «den som gir seg er en dr***».. He he.

På morgenen i dag hadde jeg en et par ærender ute, og når jeg kom hjem hadde gemalen lagt opp den siste storsekken. Han fikk lurt frem trillebåra og fikk luft i dekket på båra den luringen. Det var noe vi damene ikke begynte å mase med i går kveld, ettersom vi nok ikke hadde helt trua på at vi skulle greie å legge opp så mye sammen.

Så, noen gode timer etter ankomst var alt sammen pent lagt opp der det skal være. Mestringsfølelsen ligger som en løk rundt oss damene, og helgen kan komme. Hurra for det.

Skal nok innrømme at vi begge kjenner det på kroppene i dag. Ingen av oss er støle heldigvis, det kunne jo fort skjedd det også, er ikke hver dag vi legger opp ved – vi er begge mektig slitne og skuldra mi er «slemmere» mot meg enn ellers, men jeg smiler bredt likevel. Veldig glad for alt som ikke er vondt i dag, må ta med seg det positive som er, og det føles nå tross alt bedre å ha vondt – når samvittigheten er så god.

Nå er vi her i brøtte klare til vinteren, ikke for men til. He he. Håper det er lenge til den kommer.

Er du klar med eventuelle liknende forberedelser til vinteren?

#forberedelse #vinter #ved #varme #pågangsmot #mestring #mestringsfølelse #blogg             

26 kommentarer om “Vinteren kan komme..

 1. Jeg er mektig imponert:)) over begge to selvfølgelig:)) men jeg tviler ikke på at kroppen sier fra idag… det skjønner jeg godt. Et koselig innlegg fra deg vennen<3 og så godt at veden er i hus. Her hjemme må vi ut i skauen, høgge, sage og alt det der før vi har veden i hus. Sånn er det med egen skau, men kommer aldri til å fryse:)). Håper du tar vare på deg selv nå i kveld, kos deg, nyt det, gled deg og ha det så trivelig som bare du kan<3 sender over åsen her en varm klem til ei alle tiders dame<3

  Liker

 2. Orkidedatter: Takk for det snille deg ❤ Jeg "bobler" litt over når jeg får til noe jeg ikke får til hvert år på denne tiden, kan nok takke varmen for en del her =)) Men å begynne å høgge nå for årets ved?! Er ikke det litt seint da vennen? Oppvokst med at veden bør legges opp til tørk før sankthans om den skal bli tørr nok til samme vinter, så vi har alltid ligget ett år i forkant, men fryse er ikke en god tanke – uansett og åkkesom ❤ I dag får jeg ikke til mye, skuldre og hofter "krangler" men gårsdagen – den var såååå verdt det ❤ Klem til deg, sender med en til din også, det er jo helg 😉

  Liker

 3. Kristins hverdagsblogg: He he, javisst gjorde jeg vel det =)) Off, er den like «dau» enda altså?! Det var vel snodig. Men JA – vi greide det =) Tenk at noe som var et ikke tema før brått har blitt så herlig =) Glad for at vi setter pris på det vi greier =)) Hurra!

  Liker

 4. MJmettejosteinsdatter: Sukk ja, jeg er slettes ikke «ferdig» med vinteren som var heller jeg da, ikke klar for vinter før om et par år så fort som denne sommeren har gått, he he. Ved er god fyring, gir en så god varme, og for ikke å glemme kosen =)) Takk takk 😉 Lykke til du også, når ❤

  Liker

 5. Joda, det har du rett i, vi ligger i forkant her også, så veden for i år er i boks, men du veit, en må ut i skauen for neste års eller neste års års ved da, og like slitsomt uansett syns jeg… phu… men det er verdt det, og mannen min gjør jo det meste<3 men, det er godt å være ut, bruke kroppen og til noe som vi får bruk for da gitt:)) siden det er freddan og helg så må jeg sende klemmen i retur skjønne deg og dere<3 ta vare på hverandre<3

  Liker

 6. Orkidedatter: Da er jeg med – men ja, det er jo en evig runddans detta der. Siste årene har vi kjøpt veden fra en gård i nærheten, med så mange snekker prosjekter og alt annet så strekker ikke tiden til. Veldig greit å slippe også for skal en omsette alle arbeidstimene i penger sååååå. Koselig er det da, og sosialt når en holder på sammen, så ja – kjenner det på meg her.. Huuujedamej. He he ❤ Klem 😉 Håper du og dine får en finfin kveld, her blir den atter "ensom" men det går =))

  Liker

 7. Ja den mestringsfølelsen er god….BRA dere ikke ble støle, eller ødela dere da….:-) Men det er jo bare fredag….hihihi….det er søndager du er litt uheldig…Deilig å få i hus..vi er ikke flinke å kjøpe stort…og ikke er vi flinke å fyre så mye heller da….Ha en god helg!

  Liker

 8. Toini: Den er herlig, og dette kan jeg nok takke varmen i sommer for =)) He he he, ja det er «bare» fredag, på søndag skal jeg lese tror jeg, det skal være «safe» he he. Vi ordner for hele vinteren så vi har utover våren også. Nå hadde vi igjen en del, men en vet jo aldri hvordan vinteren blir, sånn eksakt =) Håper du har en finfin dag, og at helgen blir gooood =))

  Liker

 9. Ikke noe er som vedfyring når det er kaldt om vinteren. Vi kjøper alltid ved for å ha, og vi bestilte ved i mars i år, og da har vi igjen til denne vinteren. Alt kommer an på hvor kaldt det blir.
  Ønsker deg en kjempefin fredag, og ei kjempefin og god helg ❤ 🙂
  Purr, purr, fra Toril og kattene
  (På hotellrommet i Sundsvall i Sverige)

  Liker

 10. Toril sin hverdag med musikken og kattene: Du har så rett :-)) Vi har igjen litt fra i fjor vi også, men det er kjekt å ha «nok» for som du sier vet en ikke hvordan vinteren blir før en er der :-)) Håper fredagen er god så langt ❤ og at helgen følger på :-))

  Liker

 11. Imponert over damene – pågangsmotet og utholdenheta. Så fint dere har stablet! 😀 Det er tungt å bære/stable ved. Jeg har nesten alltid bodd på steder der vedfyring har vært en viktig del av oppvarminga. Slik er det nå også, men jeg sper på med strøm så det ikke blir så kaldt å komme hjem etter ei sen kveldsvakt! 🙂

  Liker

 12. Så flinke dere har vært. Det er faktisk en jobb dette ja. Spreke damer må jeg si 🙂
  Selv har vi ved for ennå noen år fremover, da vi har tatt en del skog ( åpnet). Vi har bodd her i 9 år og aldri kjøpt ved den tiden vi har bodd her.
  Stablet er den også, men vi må flytte en del ved fra en vedbod og til vedboden utenfor huset. Så det blir snart stabling på oss også. Ikke noe jeg gleder meg til, men godt å få det gjort.
  God helg ❤

  Liker

 13. Veden er i box, veit ikke hvor mange kubikk jeg har kappa og kløyvd (på maskin), men mesteparten blir solgt, for vi har vannbåren varme, så det blir bare noen pinner til kos her i huset 🙂

  Liker

 14. karidansen: Takk for det, er ikke fritt for at vi følte oss «fjollete» stolte =)) Oppvokst med vedfyring jeg også, eller vi da. Sper nok på med strøm her også, men det er lite som slår varmen fra ovnen =))

  Liker

 15. poesimylife: Takk for det, det er litt av en jobb ja, men så lenge en tar det pent og ikke maser så tenker jeg at det er god trim også ❤ Moro når man er fler kan det også bli =) Herlig å ha litt å gå på, det er nå en del jobb – men kosen er så verdt det =)) Ha en kjempefin helg =)

  Liker

 16. GTduA: Ja da ble det nok en del høres det ut som =)) Må nok fram med kløyveren vi også, var en del grovt i sekkene. Vi har system som går på jord/luft, men lar ovnen gjøre mesteparten, lite som slår den =))

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s