5 Norske Klassikere vel verdt å se..

For ordens skyld, innlegget er ikke sponset – men inneholder produktbilde og små omtaler av filmer som jeg / vi i brøtte liker =)


Jeg er veldig glad i de gamle gode filmene, de har min humor – og noen av dem rikker seg neppe noen gang fra min topp 10 liste. Den lista med favoritter som jeg kan se om og om igjen – og nå tenkte jeg, via et spørsmål fra spørsmålsrunden å tipse deg om noen.

Kanskje du liker, eller kan like dem like godt som meg?!

Jeg begynner med noen jeg synes er veldig morsomme, men som alt annet på den tiden hadde også humoren en mening – og det er nok det jeg liker aller best, humoren som kun er en annen måte å få frem ulike budskap. Det bor veldig mye av den samme humoren i meg altså.


1. Freske Fraspark. Dette er min favoritt. Jeg er som kjent Aukrust fan og dette er en herlig historie i «Flåklypa» ånd. Filmen er fritt etter «Alvdalstriologien» 3 bøker av Kjell Aukrust og omhandler feiden mellom Alvdøler og Tynsetinger.

2. Støv på hjernen. Drabantby livet kommer tydelig frem her. Hva når en nyinnflyttet frue velger å ta husrengjøringen en annen dag enn den faste i gården?! Hva når det å passe inn i nabolaget kommer foran kjærligheten til mannen, eller motsatt for den del?! Sånt blir det både «kriser» og mye humor ut av. Skal lure på om ikke forfatterinnen av serieromanen «Jordbærdamene» har hentet litt inspirasjon fra disse gamle drabantby filmene?!

3. Sønner av Norge kjøper bil. Den andre av to filmer om «Sønner av Norge» foregår noenlunde i samme nabolag som Støv på hjernen. Når ektemennene får interessen av biler må det meste annet vike, at fruene ønsker seg en ferie til syden kommer langt bak i leksa, først og fremst er det bil, utstyr til bil – og ikke minst tørr presenning som gjelder. Men hva når fruene nekter å ta i mot lønningsposene, og stikker til syden?! Sånt blir det i alle fall ikke brun saus av. He he.

De to siste som jeg vil anbefale nå er av litt dypere tematikk og med en av mine favorittskuespillere Henki Kolstad i hovedrollene. Kolstad spiller også en sentral rolle i nr 1 på listen her i tillegg til disse to siste.

4. Skjær i Sjøen. En veldig søt og sensuell film basert på novellen «Sensommer» av Arthur Omre som jeg gjerne skulle likt å lest en gang – men som ikke ser ut til å være så lett å få tak i?! En film som klart viser frem noe av dybden i Henki Kolstads skuespiller talent. Henki var så utrolig mye mer enn «Skomaker Andersen» denne er bare et av mange bevis på det. En dypere film med tematikk rundt forelskelse etter en viss alder, og den har mange erotiske undertoner. Vel verdt å se, absolutt.

5. Vi gifter oss. Er enda en film som viser hva for en allsidig skuespiller Henki var. Et ungt par må virkelig arbeide for kjærligheten og sine grunnverdier mens livet slår noen tøffe slag rundt dem. Det er fra denne filmen slageren «Hva var vel livet uten deg» kom.

Frua er som sakt veldig glad i de gode gamle klassikerne og nr 1, 3 og 4 på denne listen er noen av mine klart favoritter innen de Norske fra den tidsepoken. Kunne du tenke deg en oppfølger eller fler lister med ulike favoritter så si bare i fra.

 Fikk du lyst til å se en av disse?

#norskeklassikere #film #klassiker #humor #kjærlighet #livet #nostalgi #blogg                

20 kommentarer om “5 Norske Klassikere vel verdt å se..

 1. Sjekk= sett<3 men jeg har lyst til å se de om att og om att<3 + at det er flere jeg tenker på, nevner ikke navn, for jeg tenker kanskje frua kan komme med et slikt innlegg igjen, det hadde jeg satt pris på:)) Jeg er så enig med deg å bruke humor for å få frem budskap på. Er vell sånn jeg er også<3 Kommer langt med det har jeg erfart:) Håper alt er vell og bra der borte i brøttet<3 sender over en klem<3 ha en nydelig kveld:))

  Liker

 2. Orkidedatter: Så moro å finne likesinnet innen det her også ❤ Nå ble jeg ordentlig glad :-)) Det er mange flere godbiter ja, kan fort bli noen innlegg :-)) Tar jeg ikke helt feil så tror jeg samlingen min er komplett, av alle som er utgitt. Men mange har jeg ennå «bare» som VHS. He he. Håper du har en herlig dag så langt ❤ Klem

  Liker

 3. Så morro:)) glad ja, absolutt<3 du skjønne herlige deg<3Norske klassikere maraton da en høstkveld:)) Jeg spurte ei tante av meg ikke så lenge sea, hun også har alt, det hun ikke har er ikke verdt å ha om de norske klassikerne for å si det sånn. Joda, sier hun, den filmen har jeg, og jeg ble så glad, men lang i maska da jeg fikk se at der var VHS hun kom med… det er jo lenge siden jeg hadde det i hus…. jaja.. sånn kan det gikk<3 klem

  Liker

 4. Orkidedatter: Hihi =) For mange år siden kunne en abonnere å samle på disse filmene, det gjorde jeg, kanskje hun også?! =) De jeg ikke har på plate nå skal jeg se om jeg får sendt avgårde for å få de over på plate – det går an har jeg lest =)) Klassiker maraton høres veldig veldig moro ut ❤ I´m in. He he he, om noen orker å se mer enn en sammen med meg er en annen sak, jeg kan de visst bittelitt for utenat – så jeg er nok kjedelig å se de sammen med, en negativ side med andre ord. ha ha…

  Liker

 5. Mange ganger er de gamle filmen veldig morsomme. Noen ganger utilsiktet morsomme, fordi verden har forandret seg sånn. Men f eks Støv på hjernen husker jeg nå som veldig morsom, sist jeg så den.. 🙂

  Liker

 6. Dette var gøy å lese 🙂 Flåklypa er en høyt oppe på topplista her også, men jeg ble litt skuffet over «jul i Flåklypa» .
  Jeg liker «olsenbanden», og «fjoll til fjells» er morsom.
  Tusen takk for tips da jeg ikke tror jeg har sett noen av de fire siste på lista 🙂
  Ha en fin kveld ❤

  Liker

 7. poesimylife: Så koselig å lese :-)) Jeg likte godt «Jul i Flåklypa» skal jeg si meg ørlite skuffa over noe i den gata så er det «osteløpet» men likte den også :-)) Olsenbanden er gull, Fjolls til fjells også :-)) Liknende humor i de to første av de fire siste du nevner ❤ Håper du har en fin kveld :-)) så fin som mulig :-))

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s