5 Norske Klassikere vel verdt å se..

For ordens skyld, innlegget er ikke sponset – men inneholder produktbilde og små omtaler av filmer som jeg / vi i brøtte liker =)


Jeg er veldig glad i de gamle gode filmene, de har min humor – og noen av dem rikker seg neppe noen gang fra min topp 10 liste. Den lista med favoritter som jeg kan se om og om igjen – og nå tenkte jeg, via et spørsmål fra spørsmålsrunden å tipse deg om noen.

Kanskje du liker, eller kan like dem like godt som meg?!

Jeg begynner med noen jeg synes er veldig morsomme, men som alt annet på den tiden hadde også humoren en mening – og det er nok det jeg liker aller best, humoren som kun er en annen måte å få frem ulike budskap. Det bor veldig mye av den samme humoren i meg altså.


1. Freske Fraspark. Dette er min favoritt. Jeg er som kjent Aukrust fan og dette er en herlig historie i «Flåklypa» ånd. Filmen er fritt etter «Alvdalstriologien» 3 bøker av Kjell Aukrust og omhandler feiden mellom Alvdøler og Tynsetinger.

2. Støv på hjernen. Drabantby livet kommer tydelig frem her. Hva når en nyinnflyttet frue velger å ta husrengjøringen en annen dag enn den faste i gården?! Hva når det å passe inn i nabolaget kommer foran kjærligheten til mannen, eller motsatt for den del?! Sånt blir det både «kriser» og mye humor ut av. Skal lure på om ikke forfatterinnen av serieromanen «Jordbærdamene» har hentet litt inspirasjon fra disse gamle drabantby filmene?!

3. Sønner av Norge kjøper bil. Den andre av to filmer om «Sønner av Norge» foregår noenlunde i samme nabolag som Støv på hjernen. Når ektemennene får interessen av biler må det meste annet vike, at fruene ønsker seg en ferie til syden kommer langt bak i leksa, først og fremst er det bil, utstyr til bil – og ikke minst tørr presenning som gjelder. Men hva når fruene nekter å ta i mot lønningsposene, og stikker til syden?! Sånt blir det i alle fall ikke brun saus av. He he.

De to siste som jeg vil anbefale nå er av litt dypere tematikk og med en av mine favorittskuespillere Henki Kolstad i hovedrollene. Kolstad spiller også en sentral rolle i nr 1 på listen her i tillegg til disse to siste.

4. Skjær i Sjøen. En veldig søt og sensuell film basert på novellen «Sensommer» av Arthur Omre som jeg gjerne skulle likt å lest en gang – men som ikke ser ut til å være så lett å få tak i?! En film som klart viser frem noe av dybden i Henki Kolstads skuespiller talent. Henki var så utrolig mye mer enn «Skomaker Andersen» denne er bare et av mange bevis på det. En dypere film med tematikk rundt forelskelse etter en viss alder, og den har mange erotiske undertoner. Vel verdt å se, absolutt.

5. Vi gifter oss. Er enda en film som viser hva for en allsidig skuespiller Henki var. Et ungt par må virkelig arbeide for kjærligheten og sine grunnverdier mens livet slår noen tøffe slag rundt dem. Det er fra denne filmen slageren «Hva var vel livet uten deg» kom.

Frua er som sakt veldig glad i de gode gamle klassikerne og nr 1, 3 og 4 på denne listen er noen av mine klart favoritter innen de Norske fra den tidsepoken. Kunne du tenke deg en oppfølger eller fler lister med ulike favoritter så si bare i fra.

 Fikk du lyst til å se en av disse?

#norskeklassikere #film #klassiker #humor #kjærlighet #livet #nostalgi #blogg                

20 kommentarer om “5 Norske Klassikere vel verdt å se..

  1. poesimylife: Så koselig å lese :-)) Jeg likte godt «Jul i Flåklypa» skal jeg si meg ørlite skuffa over noe i den gata så er det «osteløpet» men likte den også :-)) Olsenbanden er gull, Fjolls til fjells også :-)) Liknende humor i de to første av de fire siste du nevner ❤ Håper du har en fin kveld :-)) så fin som mulig :-))

    Liker

Kommentarer er stengt.