Dagen før dagen i brøtte..

Så lenge jeg kan huske har jeg vært glad i og på lille julaften. Tradisjonen var helt til de siste årene å pynte den dagen.

Det var dagen treet skulle inn i stua fra to døgn i gangen. Det var dagen vaskebøtta sto både her å der, og utover dagen kom Nisser og duker frem. Da jeg var lita var jeg nok mest «i veien» denne dagen. Jeg kosa meg så fælt med alt som skulle komme at jeg bare koste meg med synet av jul som dukket opp – fløy rundt å flira å fjasa, ser jo det nå – at det var i alle fall ikke noe særlig hjelp i meg. He he he.

grevinnen og hovmesteren. dinner for one

Så blei «vi» unga store nok til å få vårt eget lille plastikk tre på rommene våre. Pynten vi lagde på skolen osv kunne vi henge på trærne våre, suppelert med noen kuler vi fikk. Med årene fikk vi også noen juleduker og annen pynt – og jeg er så glad for det i dag. Litt etter litt lærte vi jo, at pynt kommer ikke på plass av seg sjøl, ligger mye lærdom i sånne ting – for det er nå sånn med alt, at ingenting kommer helt av seg sjøl.

Med årene blei tradisjonen at vi pyntet våre rom, mens mutter og fatter styra nede. Det ble en knallgod tradisjon som rustet oss til den dagen vi fløy ut av redet og kunne videreføre tradisjonen, samt lage oss våre egne..

grevinnen og hovmesteren interiør

Med årene begynte mutter tidligere å tidligere, jeg skjønte nok ikke helt hvorfor å tviholdt på den tradisjonen helt til jeg var der sjøl. Jeg makta ikke med alt på en dag. Så de seinere årene har ting skjedd tidligere her også, litt etter litt kommer julen frem fra den første søndagen i advent, men de store eller største tingene merker jeg meg at jeg fortsatt venter med. Hos oss varer jula helt til 13 dagen – den 6 januar – men nå, nå har den akkurat begynt 😀

I går kveld hadde vi besøk av familie på rakfisk. En veldig koselig kveld med masse god mat, skravling og latter. Alle fulgte med – med ett eller begge øyne når «Grevinnen og Hovmesteren» tradisjon tro «sparket» i gang jula her i brøtte. For meg blir det nok ikke helt det samme uten, litt over middels fan kanskje – som bildene i dagens innlegg forteller 🙂 I tillegg til tingene på bildene har jeg glassbrikker og en kopp med motivet på, og den var det mye god kaffe i – i går.. Alt sammen har vært gaver jeg har fått til bursdager oppigjennom årene 🙂

jernbanefrua er fan av grevinnen og hovmesteren.

Men, i dag. I dag er det dagen.. Hos oss starter dagen med tv. Er det en tid på året som vi ser en del på tv – ja så er det jula. Vi fikk med oss familien «Griswolds» julefeiring i går kveld, og i dag startet vi med «Snekker Andersen» før vi har fortsatt med «3 nøtter til Askepott» og nå står «Reisen til Julestjernen» på skjermen, den gamle versjonen, den nye har jeg faktisk ikke sett enda 🙂

Om halvannen time står ribba i ovnen, surkålen lagde vi ferdig i går kveld, multekremen blir til samtidig med den sprøe svoren på ribba (fleskesukkertøyet) – og resten av kvelden blir nok bare herlig! Det ligger an til mye kos hos oss i brøtte.. Og det kan jeg tenke meg at du kan få lese om i morgen..Ønsker deg og dine en Riktig God Jul,
en magisk kveld – og en fortreffelig romjul..

Juleklem fra

 

jernbanebrua.com

8 kommentarer om “Dagen før dagen i brøtte..

 1. Koselig mimring om Gamle dager og om dagens tradisjoner. Ja, du er nok litt over middels fan av grevinnen og henne Hovmester. Jeg er mest opptatt av den gangen han IKKE snubler over «dyret». Ellers ble jeg ganske gammel før jeg forsto sluttpoenget. Jeg trodde bare han skulle følge den gamle damen til soveromsdøra… Uskyldig moro er det uansett! 🙂 God jul til deg og dine! 😀

  Liker

  1. Helt herlig er den. Damens 90 års dag. Denne sketsjen er egentlig kun en liten bit av et større stykke som heter «Dinner for one» men jeg har enda til gode å få sett hele – om det er mulig ?

   Liker

 2. Så gøy du er så skikkelig fan da 🙂 Av Grevinnen og hovmesteren 😀 Jeg har ikke sett den på noen år nå faktisk. Men fikk med meg Tre nøtter til Askepott i sideblikket… Kos deg masse i jula 🙂 Klem

  Liker

  1. Det er noe med barndommens juleminner som blir med videre. Den der starter jula for min del. Julaften liker jeg å ha lyden av 3 nøtter til askepott, og den gamle versjonen av reisen til julestjernen mens jeg svinser hit og dit ? Håper du har en herlig kveld så langt ?

   Liker

 3. Så koselig. Var sånn jeg også lærte meg dette med pyntene. At det er ikke bare å knipse o fingrene ❤ Er glad for det man lærte som lita i dag, ellers hadde det vel bliitt ei rar jul 🙂 Dagen før dagen må sees her også. Vert eneste år. Men jeg klarte faktisk å glemme det i år. God jul til deg og dine ❤

  Liker

  1. Er så enig med deg der, veldig takknemlig for alt jeg måtte gjøre som lita – ga mange minner også i tillegg til å skjønne at alt ikke skjer av seg selv 🙂 Håper du har en finfin førstedag jul 🙂

   Liker

Kommentarer er stengt.