Forskjellsbehandling og urettferdighet innenfor serieroman sjangeren..

Den siste tiden har serieroman sjangeren fått litt gledelig vind i seilene. Et knippe forfattere har skrevet innlegg til avisen, og jeg har villig delt artiklene og til og med latt meg engasjere sjøl også, som leser av sjangeren – fordi jeg synes det er viktige poeng som nå slippes fri. Og med det tenker jeg jo at veldig mange flere lesere av sjangeren burde lese og engasjere seg rundt disse artiklene. Alle er linket i artikkelen under her..

For noen dager siden kom serieroman-forfatterinnen Anne Marie Meyer med sine velvalgte ord til samtalen, og selv om jeg visste fra tidligere at forfatterene av denne sjangeren ikke lever «fett» av dette, så trodde jeg vel ikke at jeg skulle sitte igjen med følelsen av at spriket er enormt..

 

Vi skriver historiebøker mellom
myke permer. Anne Marie Meyer.

 

Jeg er ingen forkjemper for forskjellsbehandling, så det her var ikke akkurat musikk i hverken mine ører eller øyne. Og jeg var heller ikke fullt klar over at forfattere av serieromaner ikke er velkomne i forfatterforeningen! Jeg fikk nok inntrykk av at de ikke var ønsket etter å ha lest ordene til Salmund Kyvik, og Frid Ingulstad tidligere, men med disse ordene fikk det liksom to streker under seg.

Men hva i alle dager er en slik forening verdt om den ikke kan inkludere alle som skriver som virke? Enda godt Forfatterforbundet har kommet på plass, forstår det som at den er ny – og at den tar i mot dem. Hurra for dem og det i så fall 😀

Der er musikken jeg savnet tidligere i innlegget tilbake..

 

jernbanefrua leser serieromaner.

 

Urettferdighet innen sjangeren serieromaner!

 

Når jeg over her sier at jeg ikke er en forkjemper for forskjellsbehandling så gjelder det naturligvis urettferdighet også! Jeg tenker jo at enhver forfatter som lever av det burde ha noenlunde samme type kontrakt, få rundtomkring den samme størrelsen på kakestykket som heter royaltys, samt den samme biten av bibliotekvederalget! I artikkelen til Anne Marie Meyer får jeg inntrykk av det motsatte, det likte jeg dårlig å lese!

Hva er de redde for da?! At serieroman forfattere skal jogge forbi alle andre forfattere i innbetalinger fordi de gir ut flere bøker i året? At det skal bli mer populært å skrive serieromaner? Ja, så hvis så er, hva så?! Tror de samme da at det er noe enklere å skrive en serieroman? 

Det blir naturligvis bare synsing fra mitt hode det her, men det er den typen tanker jeg får – og skulle jeg smurt dem utover en brødskive så hadde de ikke smakt godt! Sier som i en kjent reklame «samma det vel» bok er bok… Jeg tenker at å skrive en god historie tar tid uansett hvilken sjanger man skriver, og at man ikke skal undervurdere noe som helst av eller ved det!

Jeg vil ikke tenke forskjell hos noen av forfatterene våre.

Men, når denne typen informasjon kommer meg for øynene så føler jeg for å sette en ekstra stjerne på jakkeslaget til serieroman forfatterene våre.

At en, flere eller alle av dem opplever en slik forskjellsbehandling og urettferdighet – men likevel velger å bruke masse av sin dyrebare tid til å skrive alle de herlige historiene sine, det fortjener igjen heder og ære fra Jernbanefrua!

Trampeklapp for dere som på tross av alt sammen velger
å fortsette å underholde oss som digger å lese dem..

 

julebukett

 

Til gledelig, og kanskje smittsom informasjon 🙂

 • Salmund Kyvik er for tiden aktuell med serieromanen
  Nattlys som er ute med bok 6.
 • Frid Ingulstad er aktuell med serien Sønnavind,
  hvor bok 96 kommer ut i mai.
 • Anne Marie Meyer skriver for tiden serien Julie som er ute med bok 20.

 

 

jernbanefrua.com

 

 

6 kommentarer om “Forskjellsbehandling og urettferdighet innenfor serieroman sjangeren..

 1. Heia heia deg, jeg elsker din «synsing» , du må fortsette med det. Du må fortsette å fremsnakke og ihvertfall sette ord på urettferdighet og forskjellsbehandling. Dine ord er som musikk i mine ører og det er så gullverdt at noen, som i deg, setter ord på dette. Jeg er som du vet, veldig glad i serieromaner og er så takknemlig for at noen hopper i det og tar pennen fatt og skriver. De som har kreativitet som blomstrer nedover arket, side på side, meningsfulle ord og handlinger. Der jeg jeg som leser, ja, jeg er heldig som kan lese disse nydelige magiske ordene, drømme meg bort fra en travell hverdag og bli så bergtatt at jeg ikke kan legge boka vekk..
  Kjemp på du fruen, jeg er helt sikker på at forfatterne setter pris på det og deg og ditt hjerte på rett plass❤️
  Og du; det kan jo ta motivasjonen fra ei litta spire som kanskje er modig en gang å «hoppe i det»…. om du skjønner?…
  God klem til deg❤️

  Liker

  1. ♥️ Tusen takk. Jo fler av oss som reagerer med dem, jo lettere kan det kanskje være å nå fremover?! Vi heier på forfatterene av alle sjangre, leser å koser oss – det er jo helt selvsagt at de skal ha igjen for det ♥️ Du hopper vettu, å jeg heier. Stoor klem ♥️

   Liker

 2. Det er tragisk st det skal være på denne måten, men dessverre ikke noe nytt. Jeg husker godt da Margit Sandemo utga alle sine serier for noen år siden. Hun ble jo fnyst av og ikke tatt på alvor å noen gikk til og med så langt at de uttalte at bøkene hennes ikke var annet enn søppel (husker ikke hvem)

  For meg spiller det ikke noen rolle om det er en seriebok eller en storselger på 1 plass på listene. Så lenge boken/bøkene er spennende og får meg til å ville lese mer, så er det viktigst.

  Liker

  1. Nei det er dessverre ikke nytt, men nå skjønte jeg at spriket kanskje er større enn i alle fall jeg trodde – og det er bare leit. Så, uansett ikke feil å sette fokus på det. Håper det blir spredd videre. Helt enig med deg, bøkenes innhold er det viktigste 🤩

   Likt av 1 person

 3. Serier er kjekke å lese, og har ofte historisk interesse. Det må nødvendigvis ta utrolig mye tid og arbeid å skrive. For de må jo gjøre grundige undersøkelser i forkant.
  Bare det å skrive blogginnlegg tar jo litt tid. Og da kan man jo selv tenke seg hvor mye arbeid som ligger bak en bokserie 🙂

  Jeg skjønner godt at du engasjerer deg. Det er en viktig kamp det der ♥

  Liker

  1. Vi tenker veldig likt i det her 😇 Og jeg tenker at kan det hjelpe å hyle litt, så gjør jeg det så gjerne. Kan tenke meg at det er mer jobb å skrive en serie, forskjell på 1-2 bøker i året og inntil 12. Så lenge kvalitetskontrollen er tilstede så burde det jo synes på innkomsten tenker jeg. Viktig kamp for dem, men og for oss – de kan jo ikke finne på å slutte å skrive dem, da blir det tårer 😉 ❤️

   Liker

Kommentarer er stengt.