Serieromanen Annabella.

Rett etter operasjonen min i fjor høst var jeg så heldig å få lese denne førsteboken mens jeg sakte fant igjen de berømte «hektene.» Jeg rakk nok ikke finne dem, eller noe annet heller for den saks skyld før boken var lest. Denne var en fryd å lese. Jeg «sparker» i gang bloggens nye år med noen ord rundt en perle av en førstebok.

Serieromanen Annabella, av Christin Grilstad Prøis.

Serieromanen Annabella skrives av Christin Grilstad Prøis, utgis av NorskeSerier, Cappelen Damm og blir på 10 bøker.

Første bok i serien om Annabella heter Flukten og er stilt opp i butikkene i dag.

Serieromanen Annabella, handling!

Annabella er femten eller seksten år. Riktig hvor gammel hun er vet hverken moren eller hun selv da moren holder til på tukthuset etter flere år med sterk drikke og kjeltringstreker. Faren omkom angivelig på havet så Annabella har streifet litt hit og dit de senere årene. Vi som leser kommer inn i historien i 1812 mens Annabella er kjøkkenjente på Jarlsberg Hovedgård litt utenfor Tønsberg. Gården er under oppussing slik at kokka og de to jentene har nok å gjøre med å varte opp et stort antall Danske steinhuggere, murere og tømrere. Dagene går sin vante gang helt til det kommer et par arbeidere til på gården. Annabella blir gjenkjent fra tiden som servitrise på vertshuset Fyllpå. Stedet hun hadde trivdes ved helt til hun angivelig ble ansett for å være så gammel at hun kunne behage herrene. Da det kom for en dag at hun snart måtte begynne å utføre alle oppgavene ved vertshuset rømte hun, og med det kan vi spole frem til tjenesten ved Jarlsberg. Arbeideren som gjenkjente henne tror ikke på at Annabella er uskyldsren, og en skjebnesvanger natt løper Annabella fra gården med hjertet i halsen.

Flukten er i gang, og bare vi som leser kan få vite alt og alle detaljer om hvor historien leder oss videre, men jeg kan love at historien fortsetter både spennende, litt morsom og langt i fra så «firkantet» som vi kanskje fort kan tro med en serie som omhandler stikkord som hovedgård og hoffpike.

Hva jeg synes om den første boken av serieromanen Annabella?

Jeg satt rolig mens jeg begynte å lese, men det tok ikke mange sidene før jeg glemte både tid og sted. Denne førsteboken har virkelig alt en pliktoppfyllende serieroman skal ha.

Du som velger å lese får en sterk historie fra en ung kvinne som kanskje ikke helt vet hvor hun er i livet og hvordan hun skal takle hverken tenåringsutfordringer eller mottak av omsorg. Man får sterke og godt beskrevne karakterer og omgivelser fra en tid hvor Norge var underlagt Danmark og Napoleons soldater vandrer rundt. Denne første boken er «sprelsk» og full av energi og små uskyldige morsomheter. Jeg vil især trekke frem de tre karakterene Annabella, Baste og Johanne som personligheter jeg liker veldig godt. Tre ganske ulike individer men som i en serie utfyller hverandre på tidvis morsomme måter. For Annabella er Baste en «tomsing» men Baste er rett å slett et herlig vesen som enhver med stor omsorg for andre ikke kan unngå å legge vingen over.

Denne førsteboken er et eneste stort heiarop for min del. Terningen nøler ikke og lander konsekvent på en 6’er.

Dette er første boken jeg leser av Christin Grilstad Prøis og jeg ble altså ikke skuffet. Christin skriver i mine øyne meget godt, detaljerte og gode skildringer, flytende og internt språk ispedd dialektord og personlige tanker. Christin knekker min interne kode ved å legge til rette for at jeg spinner med og videre i min egen tankerekke mens hun går videre i historien og jeg flyter med nærmest som statist i boken. Det er ikke ofte jeg velger å fortelle deg hvilke serier jeg velger å lese videre, men denne skal jeg lese 🤠

Jeg tar med en fin fotnote for oss som velger å lese denne serieromanen: For noen år siden tok Christin Grilstad Prøis seg fri fra å skrive serien hun jobbet med den gangen for å skrive på en sommermusikal. Sommermusikalen Den Gode Hensigt ble første gang satt opp i Svelvik i 2011, og i år settes den opp for 10’ende gang. Det hadde vært veldig moro å se denne sommermusikalen tenker jeg nå, serien Annabella som vi nå kan lese har sitt utspring fra denne sommermusikalen, og flere kjente karakterer fra musikalen er med i bøkene vi kan lese i år.

Jeg legger ved en link slik at du kan lese mer om den, hvis du vil 😊

Sommermusikalen Den Gode Hensigt.