Kristin Lavransdatter. Ny og språklig bearbeidet versjon av Kransen.

// Leseeksemplar fra Gloria Forlag.

Denne udødelige klassikeren fra en av landets mest kjente og kjære forfatterinner er ute på ny ❣️Hva hadde vel Sigrid Undset selv sakt om hun fikk se et av sine største verk i ny og mer moderne drakt, og med et bearbeidet språk mer tilnærmet lesere i 2020?! Jeg tipper hun hadde blitt glad så lenge sjelen i verket er inntakt – og det er det Sigrid Undset, det er det.

Jeg innrømmer at jeg har ikke lest Kristin Lavransdatter tidligere. Jeg har sett filmen og skumlest i en mye eldre versjon som min mor leste for mange år siden, og jeg må helt ærlig si at jeg forsto ikke mye av det som sto i boken. Dels fordi jeg mest sannsynlig var for ung den gangen, og dels på grunn av Sigrid Undsets særegne språk. Satt sammen forstår jeg at jeg rett å slett var for ung til å kunne tolke hennes språk, riksmål.

Kristin Lavransdatter, av Sigrid Undset.

Kristin Lavransdatter er en triologi og en romansyklus, som i denne forbindelse betyr en historie som fortsetter i samme tema og handling gjennom alle tre bøker. Kristin Lavransdatter handler da altså om Kristin. Hennes oppvekst, liv og slekt gjennom alle de tre bøkene. Verket ble skrevet av Sigrid Undset mellom 1920 – 1922, som vil si at den første boken, Kransen har 100 års jubileum i år ❣️Hurra for det.

Kristin Lavransdatter trenger kanskje ingen utbrodert handlingsbeskrivelse, jeg vil tro at de fleste i alle fall har hørt om dette mesterverket, og eller kjenner noen i eldre generasjoner som har lest den, og kanskje også anbefalt den?

Kristin Lavransdatter. Kransen, Husfrue og Korset.

Disse tre bøkene følger Kristin nær sakt gjennom hele livet i Gudbrandsdalen på 1300 tallet. Ikke fra hun er født, men fra hun er ung nok til å gi handling til leseren, og til hun dør av pesten (svartedauden) som gammel enke på Rein Kloster utenfor Trondheim.

Den første, Kransen som jeg har hatt i hendene nå den siste tiden tar for seg Kristins liv på Jørundgård. Fra liten jente til et opphold ved Nonneseter Kloster i Oslo og til hun endelig får gifte seg av kjærlighet med sin Erlend, kort fortalt.

Det er ingen enkel eller kjedelig historie må du tro, det var langt i fra enkelt å få den man ville ha på den tiden. Veldig ofte var jentene lovet bort lenge før de begynte å tenke på sånt – Kristin også. Så det er litt av en historie om forbudt kjærlighet, lidenskap og dramatikk som leder frem til den søte bryllupsnatten med tradisjoner jeg virkelig likte å lese om. Nesten trist å tenke på hvor mange slike «småting» som har blitt borte på veien siden Middelalderen.

Hva syns jeg om Kristin Lavransdatter, Kransen?

Jeg vet nesten ikke hvor jeg skal starte, det er så mye å si på en gang. På moderne Norsk – jeg digger den❣️

Jeg måtte lete frem et eldre eksemplar for å virkelig kunne forstå forskjellene, og tro meg – de er mange. Riksmålet i den eldre versjonen er betraktelig myknet opp i denne nye versjonen, der det for meg som ny leser trengs men uten at verket mister sjel. Jeg forstår språket hennes likevel, jeg kunne på en litt uforklarlig måte føle det. Det er som innledningen i boken forteller flere ord og setninger som rett og slett ikke kan erstattes med noe bedre, jeg forsøkte ikke en gang. Sigrid Undset var en komplett forfatterinne.

Kristin Lavransdatter, Kransen er likeså en komplett start på et utrolig flott verk som leses over hele verden. Sigrid Undset skrev virkelig med sjelen og våget å dele Kristins liv uten slør. Fra sårt til søtt. Gjennom vinter og vår var Kristin het og kald. Denne romanen har virkelig alt, og jeg måtte holde meg igjen for å ikke bla for fort avgårde og med det miste følelsen den ga meg mens jeg leste.

Hele følelsesregisteret er representert på en tidsriktig, men likevel naturlig gjenkjennelig, myk men samtidig hard og bestemt måte – ut i fra perioden handlingen foregår.

Kristin Lavransdatter. Bok 1, Kransen får en 6’er av meg❣️
For et helhetlig mesterverk.

Tenke seg til, at jeg skulle gi en 6’er til en 100 år gammel roman?! Men det er noe med at menneskers utallige følelser fantes jo den gangen også, og Sigrid Undset turte å skrive detaljert om dem, så godt at hun fikk Nobels Litteraturpris i 1928. For min del kunne hun fått den i år også.

Skulle ønske jeg kunne tag’et Sigrid Undset og selv fortalt henne hvilken fantastisk jobb hun har gjort. Med research i en litt annerledes tid, og på litt andre måter enn i dag. Skrivingen om natten med sovende barn i rommet ved siden av. Neste gang jeg er ved hennes grav, som er i et nærmiljø vi er ved flere ganger i året så skal jeg sende noen tanker. Og ved å lese denne første romanen fikk jeg også veldig lyst til å besøke hennes hjem Bjerkebæk på Lillehammer som i dag er museum, åpent gjennom sommeren med guide om ønskelig.

Jeg ble blåst litt i bakken, rett og slett – og jeg er faktisk litt opptatt av at flere skal åpne øynene for Kristin Lavransdatter nå. Har du ikke lest denne triologien tidligere så har du faktisk ikke lest alt. Så åpen tør jeg å være at den bør leses for å bli en komplett bokelsker. Kanskje er det den ultimate morsdagsgave jeg forteller deg om nå?

Jeg gleder meg i alle fall veldig til å lese den neste romanen i triologien, Husfrue. Den forteller historien videre om Kristin, og Erlend i ekteskapet. Jeg er så langt jeg kan si det helt sikker på at historien bare blir sterkere herifra.