Lesebrett, bokbrett, en liten bruksanvisning rett å slett.

// Ikke sponset!

Vi og jeg her i brøtte er i risikogruppen nå for tiden, og selv om jeg er mye hjemme ellers også – så er jeg enda mer hjemme nå. Det har jo sine utfordringer å vite at man bør holde seg hjemme, og at det nødvendigvis ikke er trygt å dra ut. Med det fikk jeg en kjærkommen gave av gemalen min forrige uke.

En gave som gjør at jeg ikke behøver å reise ut for å finne akkurat den boka som jeg har ventet på skal komme ut i butikk. Noen raske klikk fra sofaen så kan jeg begynne å lese med en gang. Ja jeg kjenner meg bittelitt ‘småforelska’ i en «dings» som har vært på markedet noen år nå, men som jeg har vært litt motstander av da jeg helt til nå har hatt en forkjærlighet for fysiske bøker. Det var før, nå er jeg hektet også, og det skal tro det eller ei faktisk litt til at jeg blir positivt overrasket.

Denne «lekkerbisken» fikk jeg av gemalen min❣️ Men det finnes flere merker, størrelser og farger der ute hvis dette kunne være noe for deg også.

En PocketBook Touch HD 3 fikk jeg av gemalen. Et lett forståelig lesebrett i fin kobberfarge, angivelig vanntett og med 16gb minne. I den har jeg anslagsvis plass til ca 30 000 bøker før jeg må slette noen.

Jeg hadde som nevnt ikke hatt et lesebrett før, og har til nå vært en av de som har vært litt skeptisk til det. Skeptisk til å ikke holde boka jeg leser fysisk, skeptisk til å miste følelsen av å faktisk lese en bok. Skeptisk til å miste ‘kontrollen’ over hvor jeg er i boka og ja, skeptisk rett å slett.

Det tok meg ca 8 år å være skeptisk til et lesebrett, og ca 3 timer å rive skepsisen i fillebiter. Jernbanefrua er hekta❣️

Det er et akkurat passe tynt brett med totalt 5 knapper på. Man slår på, pauser og slår av med en knapp i rammen på brettet nederst og manøvrerer med de andre knappene – helt ærlig har jeg til nå kun brukt to knapper og en finger 🤠

Lett bruksanvisning PocketBook.

Oppsettet er relativt enkelt, man trenger en e-post adresse til mitt brett, legger inn adressen – går til innboksen i mailen og følger linken for en enkel bekreftelse på at det er du som eier e-post adressen, så lager brettet en mottaker e-post adresse som man bare bekrefter – så er man i gang. Med et slikt brett kan man så finne sin bokhandel på Internett via mobil, nettbrett eller PC. Legge e-bøker i handlekurven og gå til utsjekk og betale. Deretter laster man ned boken via nettet ved å klikke på last ned. Filen blir lagret midlertidig på enheten du lastet ned på, og kan raskt hentes opp via å trykke på den. Deretter legges filen til som vedlegg i en e-post og sendes til e-postadressen til lesebrettet. Få minutter senere laster lesebrettet inn filen i sin helhet og du er klar til å lese boken. Det høres kanskje vanskelig ut for en skeptiker, men bare man har gjort det en eller to ganger så er det veldig veldig enkelt – jeg lover❣️

Når boken dukker opp på forsiden av brettet er det bare for leseren å trykke på forsidebildet av boken med fingeren – så lastes den inn. På mitt brett kan jeg sveipe lett fra høyre til venstre når jeg vil bla om til neste side, som i en avis bortsett fra at jeg ikke behøver å væte fingeren først 😅 Vil jeg pause så pauser jeg med knappen eller bare legger fra meg brettet. Det slår seg av automatisk etter ca 5 minutter, og når jeg slår på igjen er jeg tilbake på samme side som jeg var. Ønsker jeg å lese en annen bok isteden trykker jeg på hjem knappen og forsiden kommer, klar for å trykke på en annen bok. Vil jeg tilbake til boken jeg holdt på med tidligere så trykker jeg på den – og siden jeg sist leste lastes inn igjen. Genialt! Den husker hvor langt jeg var kommet i flere bøker, usikker på hvor mange men nok til at det holder for meg.

Når man kommer inn i det så har man flere fine valg. Man kan velge skriftstørrelse, linjeavstand og styrke på lys. Mitt brett har et veldig behagelig lys, og jeg har stilt det inn til å selv regulere lys etter lyset rundt meg. Det er veldig behagelig for øynene, ikke for skarpt så øynene blir slitne, og ikke for svakt – akkurat passe, selv i kveldsmørket. Å se på brettet er som å se på papir, ørlite kornete som papiret i bøker gjerne er og skriften er lett grålig for å forsterke effekten. Når en bok leses på denne måten så forlenges naturligvis sidene noe på mitt brett, jeg må bla om en to tre ganger før sidetallet øker nederst men det betyr jo ingenting. Det finnes større lesebrett enn det jeg fikk, så det er smak og behag dette her 😊 Batteriet på brettet mitt er estimert å vare ca en måned før den må lades, selv om man leser mange timer hver dag. Når man er i en bok er det kun å bla om som visstnok tar et lite snev av batteriet. Denne første uken har jeg kun ladet én gang, og det var fordi batteriet ikke var fulladet da jeg fikk den. Med et slikt brett kan man altså kose seg utrolig mange timer uten bekymringer.

En av bøkene jeg har lest denne uka er til illustrasjon satt på pause – for å vise hvordan det ser ut.

En dag snart kommer dekselet jeg har bestilt til brettet. Med det kan jeg beskytte brettet når jeg sitter ute, og når vi en dag kan reise på hytta igjen. Brettet mitt er tross alt av plastikk, men ved å lukke dekselet slår jeg angivelig av brettet til jeg åpner det igjen også. Høres veldig fint ut det, så vil tro at det blir veldig bra.

Håper dette kan være til hjelp for deg som har vurdert et lesebrett, eller i disse dager tenker tanken om et lesebrett rett å slett for å slippe å reise ut! Ingen grunn til å måtte gå tom for bøker, og skulle du lure på noe vedrørende PocketBook som jeg har, så kan du spørre meg hvis du vil. Alt du trenger er en e-post adresse og et lesebrett❣️Legger til at det finnes apper for å lese e-bøker også, men gjetordet sier at enheten som da benyttes bruker veldig mye strøm, appen trenger minne som man kanskje må betale for. Men det går an å lese e-bøker uten lesebrett også.

📚 God lesehelg 💕