Livet med Larkin.

Bok fra egen bokhylle.

Jeg husker godt TV serien som gikk fra 1991 til 1993, basert på boken ‘The darling buds of May’ fra 1958 skrevet av H.E Bates. Jeg var helt fortapt i denne familien som levde så herlig ‘enkelt’ og med varme og inkluderende grunnverdier. Da boken fra serien kom ut i pocketversjon fikk jeg den av faren min, og da TV serien kom på dvd var jeg kjapt ute for å sikre meg den også. Begge deler står fjellstøtt både i hyllen hjemme og i mitt hjerte. Nå i påsken leste jeg boken igjen – men nå håper jeg at det finnes et forlag der ute som kan og vil republisere den igjen snart da den for det første ikke er så enkel å få tak i for nye lesere, og mitt eksemplar bør få hvile før den begynner å falle fra hverandre.

Om: Livet med Larkin, av H.E Bates.

For Pa Larkin synes ingenting å være et problem. Enhver utfordring løses på strak arm med kjærlighet og omtanke for alle rundt seg. Det meste er ‘perrrrfekt’ og sånn skal det være. Pa er en utpreget og smart kremmersjel som forsørger familien fra hånd til munn. Fiffige byttehandler og kreativitet gir mat og utstyr til familien og eventuelle andre som måtte trenge litt hjelp. En dag kommer Charlie fra skattekontoret, det finnes ingen selvangivelse på Pa i det hele tatt, men hva er vel da bedre enn å få denne ‘firkantede’ kontormannen Charlie inn i familien, kanskje det beste hadde vært å få han gift med den eldste datteren? Er det så enkelt mon tru?

Hva jeg syns om Livet med Larkin?

Jeg er en evig fan av denne familien og med det også av boken. Dette er en feelgood roman av ypperste klasse. H.E. Bates beskrev hele historien så varmt og inkluderende, og med et språk som er både lekent og som oser av glede. Jeg tror det skal mye til for å mislike denne romanen, jeg blir i alle fall like glad hver gang jeg leser den, selv om den naturligvis inneholder en del sårbare sider også. Men helt generelt er denne romanen en hyllest til det glade livet, kanskje især på bygda. Livet med Larkin gir også oss som leser den et klart budskap om at alt her i livet er ikke så ‘farlig’ det meste ordner seg på et eller annet vis, og at bør ta oss tid til å puste ut å leve slik vi egentlig ønsker litt oftere enn vi gjør.

Jeg håper som nevnt at et forlag en dag vil omfavne den hos seg, og gi den ut igjen for nye lesere! Dette er en perle, en perle for alle livsnytere. En perle du som liker en avslappende og humoristisk tilnærming av livet ikke bør gå glipp av!

Livet med Larkin er en herlig frisk pust fra hverdagens kjas og mas. Denne romanen fikk terningkast 6 av meg for 30 år siden nå i år, og den terningen er fastgrodd for min del.

TV serien syns jeg tar boken på kornet, og er en av de få TV seriene jeg med hånden på hjertet kan si gjenforteller boken så riktig som det går an, selv om den kun er basert på boken. Herlige skuespillere tar sine karakterer til seg på en glimrende måte, og for noen av dem var TV serien et springbrett til en lysende karriere. Vel verdt å se den også med andre ord❣️