Serieromanen Gjenklang.

Tidligere i år var jeg så heldig å få lese denne første boken, og jeg har ventet i spenning på å fortelle deg litt om denne historien som starter på Eina. Eina, det koselige stedet mellom Gran og Gjøvik, ikke så alt for langt unna Jernbanefruas egen «stasjon» på Jevnaker.

I familiens fotspor, Eina, 1912.

Serieromanen Gjenklang, av Hannah & Nora.

Ella er 17 år og vokser opp som fosterbarn hos familien Holter, Alma og Per samt deres barn. Alt hun vet er at hun kom fra Kristiania til Eina som spedbarn, at hun til hver bursdag har mottatt 50 kroner og et anonymt telegram signert «far»

Nå er det visst slutt på pengene, men hvem kom de egentlig fra? Fosterforeldrene blir med uteblivelsen av penger nødt til å se over regnskapet i familien. Ella kan ikke bli værende, men kanskje hun kan flytte til Kleppegarden og sikres ved å troloves til odelsgutten der, kjæresten hennes Espen? Eller skal hun reise til Kristiania, søke arbeid og lete etter flere svar?

En pakke fra fosteronkel Alfred avgjør det hele. Hun velger naturligvis å reise til Kristiania og søke stilling som tjenestepike mens hun leter etter spor. Vil Espen, som syns det er dumskap å reise vente på henne og svarene hun kan komme til å finne?

Hva jeg syns om den første boken av serieromanen Gjenklang.

Det første jeg la merke til var det «freshe» enkle, og positive bygdespråket, og det mener jeg absolutt ikke negativt. Jeg er veldig glad i bygda, så fortellerspråket kom som et friskt pust i en sjanger som fra denne tidsepoken ofte kan være litt penere i språket. Hvert kapittel har i tillegg en koselig tegning som passer til, og som igjen er med på å spikre på plass et koselig preg på historien.

Jeg kom veldig fort inn i både handling og nærmiljø. Det hjalp meg kanskje litt at jeg har vært en del på Eina, men skildringene er veldig godt detaljerte og med det enkle å sette seg billedlig inn i. Som 5’te generasjon innen jernbane kjenner jeg godt til Østbanehallen slik den så ut tidligere også, og koste meg veldig med å lese de minneverdige skildringene fra det som var.

At handlingen løp frem litt raskt i starten, og med det kanskje ble litt forutsigbart rundt hva Ellas drøm og ønske var får ligge. Det er en del av helheten som vi raskt kunne dykke videre ned i, og jeg tror på ingen måte at lesere kan gjette seg til hva som kommer til å skje videre i denne serien. Denne kommer nok til å bli veldig innholdsrik.

For deg som kanskje ikke har lest en serieroman fra denne tidsperioden før så kan dette absolutt være serien å starte med, og for deg som fra før er en ivrig serieromanleser så tror jeg denne vil være et spennende nytt pust. Jeg sier det mest på grunn av en gjenkjennelig intrige ganske tidlig i handlingen, og på grunn av det fintflytende språket som jeg tror vil treffe de yngre like godt som eldre.

Jernbanefrua blåser i togfløyta si så terningen fyker avgårde – og lander ytterst på perrongen. Den viser en solid ⚄ for helheten❣️

Jeg aner en solid rød tråd som utvilsomt vil gjøre den både spennende og nervepirrende for alle dem som velger å lese, sesong etter sesong – ja, for denne serieromanen gis ut i sesonger og det er noe nytt for serieroman lesere. Første sesong er på 7 bøker, så det er bare å glede seg.

Jeg vil si at dette er en veldig god debut av to seriøse damer som kan å samarbeide om en god handling, og jeg anbefaler den til deg som liker å kose deg med en innholds- og omfangsrik historie med et lett og ledig språk. Trampeklapp for manusvinnerne 2014❣️