Bokanmeldelse. En god gjerning, av Polly Samson.

Reklame| En god gjerning, Panta Forlag.

«Den enes gode gjerning, er den andres svik» så står det på omslaget av boken. Mer skal ikke til, jeg er grepet av en akutt nysgjerrighet å blar opp til første side for å finne ut om det også kan stemme overens med min leseopplevelse av den. En god gjerning høres jo ut som noe bra, jeg liker gode gjerninger – hvem gjør ikke det foresten?

En god gjerning, av Polly Samson. Til norsk av Marius M. Middelthon

En god gjerning er historien om Julia og Julian. Julian forelsker seg i åtte år eldre Julia fra første stund, og et idyllisk familieliv sammen med datteren Mira kan snart vokse seg frem i Julians barndomshjem, det tror i alle fall Julian.

Julian er blindet av kjærlighet, selv da Mira blir alvorlig syk og Julias godt bevarte hemmelighet ikke lenger kan skjules er det et håp og en sorg mellom linjene.

Jeg hadde skrevet mer om hva denne romanen handler om, hadde det ikke vært for at jeg tenker at jeg med det fort kan ødelegge eller lede leseopplevelsen din. Jeg vil likevel si såpass at Julia er gift når romanen starter. Ute for å trene hauken til ektemannen møter hun Julian, de blir sett og Julia får gjennomgå før hun flykter til Julian og romanen gjør sitt første byks fremover i tid. Til en tid hvor Julia og Mira er borte, og Julian sitter sorgtung å ser på en barnesko.

Uforutsette konsekvenser av en drøss valg gjort i beste mening former helheten av denne romanen. Valgene gjør den til en sensuell, men også en typ psykologisk thriller stappfull av gåter! Mørk og kjærlig. Dyp og lyrisk.

Mine tanker om romanen En god gjerning.

Jeg lente meg tilbake i sofaen. Full av forventning om en søt feelgood og en myk start, tenkte jeg ut i fra teksten på baksiden men, oi så overrasket jeg ble. Denne startet nær sakt motsatt av det jeg trodde den skulle gjøre – og slik fortsatte den også, til endes.

Jeg syns den starter litt sorgtung og treg men, jeg ble dratt inn i handlingen og etterhvert som jeg leste – side etter side piplet det ene spørsmålet frem etter det andre. Hva er det som skjer?! Den har et nysgjerrighetsskapende klistremerke på seg. Jeg fikk ikke tilfredsstilt mitt ønske om å få vite hva som hadde skjedd med Mira og Julia helt i starten av romanen, og – helt ærlig, hadde det ikke vært for det klistremerket, så er jeg redd jeg hadde gitt den opp da jeg ikke forsto omfanget av den så tidlig.

Glad jeg forsto det i tide, for denne gir leseren sin – meg og deg litt av en leseopplevelse.

En god gjerning er delt inn i fire deler, og spenner seg over 23 år. Historien hopper frem og tilbake for å legge til nye elementer i historien, fortsette og tilbake for å legge til mer – noe som gjør den både spennende og en smule avhengighetsskapende. Jeg måtte bare få vite. I denne romanen får du overhodet ingen svar før siste side er lest, og det kan godt være at du vil føle deg bittelitt lurt når alle brikkene faller på plass.

Fred, ro, kaffe eller te. Gjør deg klar til noe sårt, vemodig, dypt og et lite dryss av sukkersøtt med bitter ettersmak.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

En god gjerning er utrolig godt skrevet, eller kamuflert om du vil. Den er så til de grader detaljert i skildringene av både scener og handling. Flere ganger tok jeg meg i å tenke at oversetter Marius M. Middelthon har hatt litt av en oppgave å oversette i et så godt helhetlig bilde.

Jeg anbefaler deg å lese En god gjerning en mørk høstkveld, for nå vet du det jeg ikke visste, at romanen er en mørk gåte. Dyp som havet, full av sensualitet og spenning!