Bokanmeldelse. Farfars skrin, av Tone B. Bergflødt.

Reklame| Farfars Skrin, Prego Mobile Forlag.

Hvordan er det, å være etterkommer av personer som var medlemmer av NS? Hvordan kjennes det på kroppen å vite, leve med de motstridende følelsene? Tone kan bare svare for seg selv, og det gjør hun.

Farfars skrin, en dokumentar av Tone B. Bergflødt.

Dette er en dokumentar skrevet av Tone. Født 17 år etter krigens slutt, barnebarn, tredje generasjon av et NS medlem.

Nærmere 30 år etter etter krigen får Tone høre noe fælt. Sakte blir kjærligheten til farfaren ispedd forakt. Enda flere år skulle gå før Tone tok over gården og arvet farfars skrin, åpnet det og begynte et omfattende arbeid både i seg selv, og med denne boken!

Farfars skrin er hele historien. Tone forteller om en lang historie innen gårdsdrift. Hun forteller det hun vet rundt hva Nasjonal Samling var ute etter, og hvorfor det ble som det ble. Boken inneholder fakta fra tiden farfaren var medlem, sitater fra foredrag og historiebøker i senere tid – og så mye mye mer!

Mine tanker om dokumentaren Farfars skrin.

Først og fremst syns jeg det er tøft å stå frem med hele denne historien uten slør, og jeg håper at det å rive av plasteret for tematikken er med på å eliminere skam i rettferdighetens navn. I følge boken er hun ikke alene med en liknende historie, angivelig deler hun en historie av likheter med mange tusen. Mange tusen som ikke var født, eller for små til å forstå.

Tones historie om Farfars skrin er godt skrevet. Med et rolig og nøye gjennomtenkt språk. Det levner ingen tvil om at Tone har tenkt nøye gjennom hva hun ønsket å fortelle, og hvordan. Tidvis glemte jeg helt at dette er en dokumentar.

En dokumentar å lære noe av. En historie verdt å lese.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Tone deler av seg både tanker og følelser på en så levende og inkluderende måte at den gir gode rom for egne refleksjoner!

Sitat: Tone B. Bergflødt – Farfars Skrin, side 32.

I tillegg til en god dokumentar rundt temaet er den også på sin måte en veldig god historiebok. Jeg har gjennom Tones informative språk blant annet lært hva en dragongård var, ispedd lokalhistorie for helheten. Det et mye historisk fin informasjon å hente innen både gårds og jordbruk i denne boken. Tones forfedre har vært bønder siden 1100 tallet, og da er det helt naturlig at det er med når hun forteller historien i sin helhet.

Dette er en dokumentar jeg anbefaler unge som gamle. Den kan med sin åpenhet gi verdi og historie til alle generasjoner.