Bokanmeldelse. femtiseks, av Eva Kitty Bumbulucz.

Reklame| femtiseks, Prego Mobile Forlag.

Ved første øyekast ser denne romanen koselig ut. Smussomslaget gir meg en følelse av samhold og kjærlighet, i en litt annen tid enn nå. Jeg er fascinert av 50 tallet, så jeg gledet meg stort til å lese. Jeg snudde boken og forsto, at det er mer til denne historien enn idyll. Mer en kamp, en kamp for frihet på veien til idyll.

femtiseks, av Eva Kitty Bumbulucz.

Eva og Laci er unge og forlovet. De drømmer om en trygg og god fremtid sammen, de to – av det slag mange av oss drømmer om.

Så kommer den korte og brutale revolusjonen. Sovjetmakten tok ungarernes drømmer om frihet og filleristet dem. Lyndomstolene blir matet med opposjonelle av velvillige angivere så Laci tør ikke å bli værende. Han frykter for sitt liv, og i kjærlighet blir unge Eva med han på flukten. Det blir en hard prøvelse for dem begge, og i flyktningleiren i Østerrike må de ta flere valg. Valg om forholdet og fremtid, hvor fremtiden skal leves og hvordan. Kanskje kommer de aldri tilbake til Ungarn?!

Denne romanen er basert på en sann historie! Inspirert og motivert av sine foreldres historie har Eva Kitty valgt å skrive den ned.

Mine tanker om femtiseks.

Idet jeg lukket igjen boken ble jeg sittende å tenke. Tenke over røtter og følelser flere ulike steder har gitt meg, og fortsatt gir når jeg tenker på dem eller reiser dit. Følelser Eva og Laci har følt enda sterkere på kroppen gjennom sine liv. De ga noen tårer, dette var så sterkt å lese.

Den første tanken rundt selve romanen er forståelse og takknemlighet. Jeg er takknemlig for at historien er skrevet. Jeg har ikke lest mye rundt Ungarns historie, og med denne romanen har jeg både lært noe, og kjent på noe! Den siste tanken er at flere kunne skrevet liknende historier rundt sine forfedre men, få kunne skrevet på denne måten som Eva Kitty har gjort. Så nærgående, så dypt.

Råsterkt fortalt, en dokumentasjon på at kjærligheten tåler, og overvinner alt!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Hun får med seg leseren fra første side. Språket er mykt og behagelig, selv da historien er på bristepunktet av hva utenforstående kan begripe. De færreste kan unngå å bli grepet av denne historien.

Romanen er delt inn i 3 deler som jeg for eksempel kan kalle innledningen, flukten og livet videre i et nytt land. Det er en roman som like gjerne kunne vært en krim, grunnet historiens sterke tematikk. Eva Kitty behøver ikke «jazze» opp historien ytterligere da leseren forstår at den sannferdige historien er mer enn nok. Hva hennes foreldre har opplevd er sterk kost å lese, og leseren får komme så nært på at det kjennes i hjertet.

Jeg anbefaler sterkt alle bokelskere å lese denne romanen. Det er en sterk følelsesvekker, og en bit ekte historie.

Denne romanens tematikk er resultat av mangeårig historie. Ble du nysgjerrig av å lese om denne boken så finnes det en god del historie å finne, som leder deg til tematikken Eva Kitty forteller om – og tiden etter.