Bokanmeldelse. Gresset på andre siden. Landet fylt av melk og honning, av Arild Svendsen.

Reklame| Gresset på andre siden, landet fylt av melk og honning, Arild Svendsen. Leseeksemplar fra forfatteren. Romanen ble utgitt høsten 2020.

Tiden skrus tilbake til 1868 og tematikken rundt emigreringen til USA. Med tunge rådville hjerter, eller håpefulle øyne valgte en del Nordmenn å reise over til USA. Alle i håp om et bedre liv men, for mange ble det en tung start. I denne boken får vi historien til Josef Gahre og hans familie.

Gresset på andre siden, landet fylt av melk og honning. En roman av Arild Svendsen.

Josef og hans familie har hatt det de trenger i hardt strev. Fiske er viktig men, selv med kunnskap og brede erfaringer taper faren og den eldste broren kampen mot vær og vann. De forulykker og tilbake står Josef, hans søsken og mor.

Det blir en tung tid. For broren er veien videre klar med forlovelse og fiske, men Josef ønsker seg noe annet. En drøm om Amerika begynner å vokse frem.

Da kjæresten får post som hushjelp et stykke unna og i et brev senere forteller at de ikke kan treffes lengre bestemmer Josef seg for å reise så fort han får råd. Ett år etter at faren og broren døde legger han i vei til en ukjent fremtid.

Mine tanker om Gresset på andre siden.

Arild Svendsen serverer oss her en pangstart på en veldig sterk og historisk spennende fortelling. Denne første boken om Josef Gahre, som emigrerte til USA da han var 18 år starter med en «knyttneve» i magen når faren og broren omkommer på sjøen, tårene piplet frem i øyekroken før side 20, og det er ikke helt likt meg.

«Alle hadde en ting felles: Håpet om et bedre liv i Amerika»

Arild Svendsen – Gresset på andre siden, side 75

Det finnes ingen tvil om at Arild Svendsen har brukt nøysomhet i sine setninger. Han presenterer et enkelt språk som alle kan forstå, inndelt i 5 deler med underkapitler og korte avsnitt. Med dialekt i samtalene får han i tillegg enda sterkere frem en gripende dybde og sjel i historien, på en måte som kjennes både nært og ekte. En spennende sidevender med sjel, rett å slett.

Å lese om emnet kan i historiebøker fort bli litt tørt og vanskelig å ta inn, men i en historie som denne blir det både nysgjerrighetsskapende og ikke minst, spennende. Spennende å lese om utfordringene på overfarten via dampbåt, spenningen når Josef kommer frem til ukjent sted og finner sine veier å tråkke i Amerika. Utfordringene er mange, i sorg og i kjærlighet. Jeg innrømmer at det er flere ting mot slutten av boken som jeg håper vil snu til noe bedre for Josef med tiden.

En uhyre spennende sidevender med sjel og omtanke! Terningkast 5.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Det eneste jeg personlig savner er litt større fontstørrelse, og en litt bedre flyt i avsnittenes overganger. Det er veldig fint med korte avsnitt når historien er så sterk og dyp som denne men, av og til opplevde jeg overgangene mellom avsnittene som litt stakkato og brå. Det ødelegger ikke mitt gode inntrykk, men er verdt å ta med i helheten.

Gresset på andre siden. Landet fylt av melk og honning er en veldig god roman som jeg anbefaler deg varmt å lese. Er du glad i historie med mening – ja, så kan du vente deg en god lesestund.