Bokanmeldelse. Feriekolonien 1, av Martine Strømsnes.

En serieroman som tar oss med tilbake til de glade 50-åra. Rock’n roll, grom musikk og – nei vent, vi skal få dele sommeren med Ragnhild på en feriekoloni, det blir vel bra?

Serieromanen Feriekolonien skrives av Martine Strømsnes og utgis av NorskeSerier. Omslagsillustrasjon og design er ved Sanne Bramsen og Anja Hylland Tengelsen.

Bok 1, Sol over Tangholmen kom ut 21.05.21. Bok 2, Hjerter i sanden kommer 18.06.21.

Feriekolonien – bok 1. Sol over Tangholmen

Ragnhild Eriksen (23) arbeider som lærerinne for en gutteklasse ved Uranienborg skole, og nå nærmer det seg sommerferie. Ragnhild har liten lyst til å reise hjem igjen til Hedmark denne sommeren. Å hanskes med en forsmådd kjæreste og en mor som ikke forstår frister overhodet ikke, så da Åse Nordeng foreslår sommerjobb på feriekolonien hun arbeider ved nøler ikke Ragnhild et sekund mer enn hun behøver for å bestemme seg.

Tangholmen, en halvøy ute i Oslofjorden, nesten like langt sør som Tønsberg. En liten koloni for gutter på mellom ti og tolv år. Lønnen er tolv kroner dagen, hun kan regne med tolvtimers dager, men fri kost og losji. Kunne Ragnhild trives med å arbeide på kjøkkenet på Tangholmen?

Ragnhild gleder seg til å bruke ferien på Tangholmen, men hun skal snart oppleve ulike «skjær i sjøen» allerede første kvelden får hun en ekkel følelse da de andre tantene ivrer etter å bade. Ragnhild går raskt opp igjen fra vannkanten – hun innser at hun kanskje handlet litt raskt ved å melde seg opp som tante på en feriekoloni ved sjøen? Guttene vil bade, og Ragnhild har kan ikke svømme!

Mine tanker om Feriekolonien, første bok.

Nok en gang ble kaffen kald ute på terrassen ☕️ Denne boken har jeg storkost meg med over lengre tid for, blant annet at den skulle vare lengre til neste bok landet i postkassen.

Dette tror jeg blir en innholdsrik sommer, i alle fall i bok-form. En historie som foregår på en feriekoloni synes helt herlig, og det er vel denne første boken fortalt i et «nøtteskall» omslagsdesignet er utrolig fint, utgaven med matt og mykere permer er min favoritt, og historien fra 50-tallet mellom permene synes å bli det samme.

Denne første boken er kanskje bittelitt forutsigbar for «garvede» serieroman-lesere, men med utdypende og akkurat passe skildringer for en lettlest og fin leseopplevelse. De fleste intrigene og vinklingene som kom gjettet jeg meg til før jeg leste dem – men det ble ikke kjedelig av den grunn, absolutt ikke. Vinklingene derifra pirret nysgjerrigheten, og jeg leste med iver videre. Det kan skje mye snedig på en feriekoloni, og det er moro å lese om det. Denne første boken er både innholdsrik, variert og full av herlig krasse replikker. Ragnhild holder ikke tilbake meningene sine, så dette kan virkelig bli gøy etterhvert.

Pakk fantasiens koffert å bli med på Feriekolonien

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄
  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling som driver historien fremover.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

I første boken av Feriekolonien krysser jeg av for nesten alle. Språket er lunt, godt og pent i denne første boken, litt for pent etter min personlige smak, men det merkes likevel en forskjell (på detaljnivå) i de ulike karakterers språk ut i fra hvor de kommer fra – noe som er med på å skape dybde og troverdighet. På en feriekoloni som Tangholmen finnes det naturlig nok karakterer fra flere kanter av landet, og det igjen skaper herlige variasjoner for leseren, vil tro at forskjellene utmerker seg mer utover i serien. En annerledes vri er helt klart historien i seg selv, handlingen på en feriekoloni.

Alt i alt er dette en veldig god førstebok, og jeg anbefaler den varmt til sommerdager lik de mange av oss opplever nå ☀️ Bok nummer 2 er straks rundt hjørnet, og jeg håper du vil kose deg like mye som meg på Tangholmen!