Bokomtale. Krigsseilere fra Nord. Finnmark og Troms, av Roger Albrigtsen.

Reklame| Krigsseilere fra Nord. Bok 1, Finnmark. Bok 2, Troms. Leseeksemplarer fra forfatteren, Roger Albrigtsen.

Andre verdenskrig med de sårbare og ekte historiene har interessert meg helt siden 50 års markeringen for fred på barneskolen. De mange krevende påkjenninger og en hverdag i frykt traff meg midt i hjertet. Jeg har tidligere lest mang en bok med historie fra fastlandet (om jeg kan si det sånn) men dette er de første bøkene om Krigsseilerne jeg leser.

Krigsseilere fra Nord (K-Dokumentar) Finnmark (bok 1) Troms (bok 2)

Disse 2 første bøkene i en serie på etterhvert 3 bøker handler om krigsseilere fra nord. De omhandler finnmarkinger og tromsværinger i krigsseilas mellom 1939 – 1945. «Med utgangspunkt i personlige historier, bilder og dokumenter, sjøforklaringer og tyske ubåtlogger vekkes brutale historier til liv» forteller omtalen på baksiden av bøkene.

Dette er med andre ord to ganske personlige dokumentarbøker. Historiene til ekte mennesker, med bilder og faktaopplysninger til. En del av dem kom aldri hjem igjen til sine kjære!

📍Krigsseilerne fra Nord omfatter hittil to bøker med historier fra Finnmark og Troms. De ble lansert i 2020 og 2021 gjennom Forlaget Kristiansen og er på i underkant av 220 innholdsrike sider.

Mine tanker om de to første bøkene om Krigsseilere fra Nord

Dette er to virkelig sterke bøker med handling som aldri vil (eller bør) glemmes! For en jobb Roger Albrigtsen har gjort og gjør (3 bok i serien kommer senere)

Språket er ikke til å misforstå, lettfattelige, konkrete fakta serveres så forståelig og detaljert som det kan skrives, og i en noe større fontstørrelse enn vanlig – noe som er behagelig å se på. Handlingen(e) starter med en «knyttneve» i magen med en gang. Det er 2 samlinger av historier med sterke bilder til. Å legge ved bilder av menneskene som omtales på denne måten forsterker inntrykket så til de grader, og gjør at boken nesten brenner i hendene.

Gripende detaljert

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Historier fra andre verdenskrig er sterke nok i seg selv, man trenger ikke noe fiksjon for å forstå at dette var alvor. Likevel ville nok historiene truffet meg enda hardere i hjertet hvis de var skrevet ned motsatt – at handlingen kom først og utfallet etterpå, da ville jeg nok trengt litt tørkepapir til tårene – men det er mer enn sterkt nok akkurat slik det er forfattet, sannheten – og det bør leses!

Disse bøkene er den perfekte gaven til deg selv, eller noen du kjenner med varm interesse for tematikken. Et julegavetips fra deg til noen kanskje?