Bokanmeldelse. Der stiene møtes 1, av Synnøve Eriksen

Den aller første serieromanen jeg leste til endes ble skrevet av Synnøve Eriksen (samtidssuksessen Bergfoss, 2002.) Jeg storkoste meg med hver eneste bok, og er nok fortsatt litt «lei meg» for at den rundet av med «bare» 20 bøker. Synnøve har skrevet flere gode serier etter den, og nå er hun klar med en historisk serie som vi allerede vet blir på 10 bøker. Spennende!

Der stiene møtes, En annerledes kjærlighetshistorie 1, Olea – født på Olsokdagen (serieroman)

Olea er ei stille og rolig jente. Hva hun har klart å komme vekk fra vaker litt i det fjerne mens hun går fra sør, og nordover oppigjennom Gudbrandsdalen på let etter tjeneste. Hun ser en gård og banker på døren. Der blir hun godt tatt i mot og tilbudt både vått og tørt. Omsider er hun så heldig å få få både tjeneste og eget rom for aller første gang! Endelig er hun fri….(?!)

Idyllen over å ha fått starte på ny skal likevel ikke vare så lenge. Hemmeligheter suser stille mellom veggene på gården, og en røverbande slår til i bygda. Er ikke dette folk Olea drar kjensel på tru?

Olea er en «schooien» som kort fortalt betyr omstreifer. Litt mer informasjon om folket fant jeg på nettet.

Siterer fra Wikipedia: «En skøyer ble tidligere kalt fant på Sørlandet og splint på Vestlandet. De var også vidt kjent som skøyere eller skøyerfolket. Dette ordet kommer av det nederlandske «schooien» (omstreifer). Uttrykket skøyer blir av mange nordmenn nå også knyttet til folk som driver med spilloppmakeri, helst i form av uskyldige rampestreker og lurerier. Handlingen kalles gjerne en skøyerstrek eller et skøyeraktig påfunn. Disse begrepene oppleves alle som negative av gruppen de omtaler. Selv kaller de seg gjerne reisende. Denne betegnelsen er også brukt av og om taterne, derfor bruker vi her betegnelsen skøyer, for å klargjøre hvem det siktes til.»

Et sted nord i Gudbrandsdalen i år 1830 starter historien om Olea. Ei jente med et hjerte av gull prøver å holde fortid og fremtid adskilt på en vei full av bedrag.

📍 Der stiene møtes – en annerledes kjærlighetshistorie, er en ny serieroman fra Synnøve Eriksen. Første bok, Olea – født på Olsokdagen ble lansert 27.08.21 og serien utgis av NorskeSerier. Bok 2 har tittelen Dit vinden blåser, og kom ut i salg 24.09.21.

Mine tanker om Der stiene møtes – en annerledes kjærlighetshistorie 1, Olea – født på Olsokdagen

Det er noe helt eget med forfattere man tidligere har lest utrolig gode bøker fra, man trekkes automatisk til nye bøker med et indre håp om en like god leseopplevelse som tidligere.

Språket: Det er noe med Synnøve Eriksens lune, innholdsrike og varme språk som trekker leseren med seg umiddelbart, i alle fall meg. Jeg har alltid likt hennes fortellermåte, ordene hekter meg til historien med en gang, og denne boken er intet unntak. Det er gode og innholdsrike variasjoner i ordvalget som fletter det hele så fint sammen, og handlingen klistrer seg sakte på som et frimerke.

Handlingens start er umiddelbar, men skrider frem i et så behagelig tempo at man nesten ikke er klar over det før halve boken er lest. Kaffen ble fryktelig kald der ute på terrassen, og det er et veldig godt tegn når det gjelder meg og bøker.

  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling, og som driver historien fremover i god flyt.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

I Der stiene møtes – en annerledes kjærlighetshistorie krysser jeg av for alle! Godt språk, fengende handling – og det at hovedpersonen er av «schooien» folket er helt klart en annerledes vri.

Ulikt noen serieroman jeg har lest

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Selv om jeg kan skryte av både språk, kreativitet og fengende handling i et utrolig flott miljø, så ble jeg ikke helt fortrolig med selve historien. Den fremstår kanskje litt for hemmelighetsfull, men det tror jeg jo er en del av meningen, så med det er den veldig godt skrevet!

Der stiene møtes vet vi som nevnt blir på 10 bøker, og jeg håper det er en miniserie som du vil kose deg masse med de neste månedene.