Bokanmeldelse, Elvestaden 1, av Stine Langtangen

Stine Langtangen er allerede et kjent navn innen serieromaner med serien Eikegården som endte på 40 bøker. Jeg leste ikke den serien så dette er mitt første møte med Stines fortellerstemme, spennende!

Elvestaden 1, Fattig og rik (serieroman)

Alvilde (17) Elida (18) og Victoria (20) er alle tre viljesterke kvinner. Deres utgangspunkt og hverdager er ulike, men felles har de hver sin drøm, eller tanker som de higer etter. En dag i august 1841 starter denne historien, og vi som liker å lese kan nå få følge deres reise.

Alvilde mistet moren sin året før og bor sammen med sin herskesyke far i en bolig som har sett bedre dager. Hun får knapt gå utenfor døren eller snakke med noen, men en dag kommer Elida på døren med bud. Alvildes far har skadet seg, og ingen vet hvordan det har gått eller hvordan det nå skal bli.

Elida arbeider på tobakkspinneriet, og ulikt sine jevngamle vet hun ikke hva hun drømmer om. Hun tenker ikke på giftemål og denslags, men å arbeide på spinneriet, hjelpe familien til hun vet hva hun vil.

Ladestedene Strømsø og Bragernes utgjorde kjøpstaden Drammen. Skilt av bybroen holdt folkene seg som regel til delen de bodde i da det kostet penger å krysse broen. Alvilde og Elida holder til i Strømsø, mens Victoria tilhører Bragernes siden – men hvor lenge kan det vare i en serieroman som denne?

Victoria er datter i handelsfamilien Lorentzen på Bragernes. Lykkelig uvitende andres strev er hun og broren med moren rundt på kaffebesøk. Hun drømmer om en spesifikk og flott eiendom oppe i høyden, og er forlovet med selveste Severin Mørch. Sønn og arving til tobakkspinneriet hvor Elida arbeider. Men, å vokse opp i velstand kan også ha sine baksider.

📍Elvestaden er en ny serieroman med handling fra Drammens-området fra midt på 1800 tallet. Skrevet av Stine Langtangen, utgis av Bladkompaniet. Seriens første bok, Fattig og rik kom ut i salg den 08.10 – og liker du denne første boken så vit at bok nummer 2 har tittelen Fristelser og er i salg allerede 05.11.21.

Baksideomslag – Elvestaden bok 1, Fattig og rik

Mine tanker om Elvestaden 1, Fattig og rik

Det er bestandig noe eget å lese historier med handling i nærheten av der man holder til selv. Moro å kjenne seg igjen, tenke litt over skildringer tilbake i tid, og hvordan det var da kontra nå. Dette er en slik serie for min del.

Språket er godt syns jeg. Lett og ledig flyter setning for setning fremover og skaper en nysgjerrighet som, for min del økte lesetempoet side for side.

Handlingen begynner med en gang, og man skal ikke lese mange sidene før ting begynner å skje, noe i alle fall jeg setter pris på.

Karakterene er godt varierte, og seriens første bok presenterer de velkjente karakterene vi har vært borti før. Den godhjertede, den ondsinnede, og de vi skal få undre oss over en stund. Det er som vi liker det, og slik det skal være.

  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling, og som driver historien fremover i god flyt.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

I Elvestadens første bok krysser jeg av for nesten alle. Godt språk, varierte karakterer i god flyt fremover. Det gjør meg faktisk lite at jeg ikke noterte meg en annerledes vri eller vinkling, for plutselig var boken lest. Jeg liker mer og mer serier hvor jeg kan følge flere hovedkarakterer, det skjer mer og i en sterkere variasjon – denne førsteboken likte jeg i alle fall veldig godt for akkurat det, samt at Elida på tobakkspinneriet ga meg en liten påminnelse av forfatteren Oskar Braaten og hans «Ulvehiet» som jeg liker så godt. Denne serien er jeg ganske sikker på vil bli god.

Alt man kan ønske seg av en serieroman

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Dette er totalt sett en veldig god første-bok, men jeg savner et lite hint av en annerledes vinkling mot slutten av boken. Med flere hovedpersoner involvert tror jeg jo likevel at det vil komme da det blir mer åpent for det med flere handlinger. Hva slags karakter er for eksempel Severin som en dag skal arve tobakkspinneriet? Jeg tenker at det, og alle andre elementer satt sammen utvilsomt vil skape mye god handling fremover.

Liker du handling fra flere miljøer på 1800 tallet så ta en titt på denne her. Gikk du glipp av første bok i butikken så anbefaler jeg å ta kontakt med Bladkompaniet. God lesning 📖☕️