Tausheten i Sokndal, av Egil Midtbø. Bokanmeldelse

Reklame| Egil Midtbø

Krigen som påvirket en livshistorie. En sterk undertittel lyser mot oss på omslaget, og trigger min nysgjerrighet – din også kanskje?

Tausheten i Sokndal, krigen som påvirket en livshistorie

Å kunne få vite noe mer om hvordan det var å oppleve krigen og den vanskelige etterkrigstiden blir stadig et hakk vanskeligere for oss som lever i dag. Gjennom denne romanen kan vi kanskje få et inntrykk.

Egil Midtbø ble født 18 år etter krigen, men hele hans oppvekst ble påvirket av de voksne som bar på historiene og erfaringene fra krigen, og etterkrigstiden.

Som voksen begynte han å fundere over deres fortid. Han visste lite om alt som hadde skjedd, men å se tilbake på denne vanskelige tiden var ikke bare lett. Tausheten var bastant, og få ønsket å se seg tilbake.

Denne boken er en fortelling satt sammen av flere reelle hendelser få har fortalt om tidligere, og gjennom «Astrid» og hennes liv med «Arne» kan vi som leser også kanskje få en dypere forståelse av hvordan det var å leve i disse vanskelige epokene.

📍Tausheten i Sokndal, krigen som påvirket en livshistorie er en roman skrevet av Egil Midtbø, utgitt ved Egmi forlag i 2020. Romanen har 191 sider, og finnes i formatene innbundet og e-bok.

Omslagstekst: Tausheten i Sokndal

Mine tanker om Tausheten i Sokndal

Jeg satte meg rolig ned en ettermiddag for å begynne på denne romanen. Det ble kveld og boken var lest. For en roman – for en historie!

Språket er lunt og varmt, som en lettflytende fortelling fortalt av noen man kjenner veldig godt. Mens jeg leste så kjente jeg en varme i fortellerstemmen – og enkelte setninger kjentes så merkbart veloverveide, kan nesten høres en undertone av sterke følelser. Det merkes at denne boken var et ønske å skrive.

En gripende og varm historie

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Handlingen og karakterene så oppriktige. Dette kunne vært ekte, hendelsene er ekte, og helheten er troverdig og sårbart satt sammen, fortalt gjennom en 101 årig karakter som Astrid med plettfri hukommelse. Jeg kunne fort blitt lurt til å tro at det var Astrid selv som fortalte.

De første setningene, inviterer leseren så varmt inn i romanen. I samme gate som «kom hit å sett deg med en kopp kaffe, så skal jeg fortelle hvordan det var..» Fra start fanget ordene min interesse, og den vedvarte til aller siste side.

Alt hun forteller klistrer meg til boken, men skildringen av de faktabaserte hendelsene bryter noe opp i leseopplevelsen og får meg «ned på jorden igjen.» Fortellerstemmen endrer seg ørlite, og kan minne noe om en lærebok når alle disse hendelsene beskrives så detaljerende, men den mister aldri et sekund sjel, så for min del må Astrid få ha og beholde sitt friske minne – det kjentes personlig, og det kjentes riktig og viktig.

At vi kan lese historien, reflektere over den og ta den med til ettertanke er noe å sette pris på!

Tausheten i Sokndal er en godt skrevet, og troverdig historie som anbefales alle med interesse for norsk historie.

Ønsker du mer informasjon om boken, forfatteren eller ønsker å bestille signert utgave så kan du besøke hjemmesiden HER 😊

Det gode krysser oppriktig det onde, og motsatt. Historiene i Tausheten i Sokndal er kanskje ikke unike kun for Sokndal, men hele romanen er unik.

En historie som brygger frem flere tolkninger og budskap å reflektere over mens den leses. En sterk, og godt skrevet roman som ikke kjennes helt feil å anbefale både i skolegang og privat, og jeg anbefaler den. God lesning ☕️