Skygger under overflaten, av Laila Brenden. Bokanmeldelse

Reklame| Vigmostad Bjørke.

I høst kom del to av Laila Brendens trilogi om Ane ut. Den er frittstående men, har du ikke lest den første boken så vil jeg a b s o l u t t anbefale det for å «bli med» Ane og historien fra start! Les gjerne anmeldelsen – linker finner du rett under her.

Del 1. Toner fra en stille skog

8 svar fra Laila Brenden i forbindelse med lanseringen av første del

Denne frittstående fortsettelsen var jeg veldig spent på, for jeg likte den første boken så innmari godt. Spent på om denne ville følge opp den gode tråden og leseopplevelsen, og om denne ville legge seg på topp av gode leseopplevelser for 2021 før det nye året startet. Følger du meg på Instagram så har du kanskje fått med deg noen tanker om denne allerede, og nå kommer det flere…

Der den første boken tok for seg Anes historie noen år frem til 1914, fortsetter historien nå fra 1914 og gjennom første verdenskrig (1914-1918)

Skygger under overflaten, del to av trilogien om Ane (roman)

Det var ingen tvil lengre, første verdenskrig var et faktum og Carl må komme seg vekk fra Tyskland. De pakker det de kan, vekker Jørgen og reiser med båten over til Norge. De ankommer trygt, og der kan historien starte, eller fortsette blir vel mer rett å si.

Tilbake i bygda ved Kongsvinger kan Ane og Carl senke skuldrene, de er trygge. Planen er å slå seg til på Anes plass, Storvelta – men før de kan flytte dit må veien utbedres, og Ane oppsøker skogeier Solberg for å forhøre seg om saken. Hun reiser derifra med flere spørsmål, om noe helt annet.

Nysgjerrigheten til å finne ut mer om moren og den dødelige ulykken har vokst seg stor, og den eneste som kan fortelle henne mer er Anes tante, som hun har hatt et heller kjølig forhold til de senere år. Ane innser at hun er nødt til å oppsøke tanten, men før hun rekker det kommer presten til Bråten med dødsbudskapet. Er det for sent å få vite?

Mens alt dette pågår er Ane bekymret for alle de reiste fra, krigen, og stadig flere og sterkere utsagn fra nærmiljøet. Er de virkelig trygge?

📍Skygger under overflaten er del to av trilogien om Ane. Romanen er på 478 sider, skrevet av Laila Brenden og utgitt av Vigmostad Bjørke høsten 2021. Romanen er per nå tilgjengelig i formatene innbundet, nedlastbar lydbok og e-bok. Fra tidligere har Laila Brenden blant annet skrevet serieromanene Fjellroser og Hannah, til glede for mange lesere.

Omslagstekst: Skygger under overflaten. Som du kan lese på omslaget så likte jeg første del veldig godt.

Mine tanker om romanen Skygger under overflaten

Om denne fulgte opp fra den første boken? Gjett om den gjorde! Den gode leseopplevelsen var på plass igjen fra første side, og varte til det siste punktum.

Språket og fortellerstemmen er så gjenkjennelig bra! Lunt, detaljerende og med en ro som gir en veldig koselig leseopplevelse – selv om historien tar noen mindre «koselige» vendinger her og der. Uansett hva som skjer så er det en betryggende ro i fortellerstemmen som ikke jager opp, men leder oss med en viss trygghet igjennom alle hendelser.

Handlingen begynner med en gang, og balansen mellom med og motgang for Ane er skildret så godt ut i fra hva som skjer i krig, lokalmiljøet og den pågående granskningen rundt moren for å nevne noe. Den røde tråden og spenningen fra første bok fortsetter, full av detaljer som leder, og ikke forhaster seg videre slik at lesetempoet øker. Det er en balanse på alt, selv kapitlene som er delt inn i undertitler (deler) og som alt sammen er med på å gi en levende og fullt ut troverdig handling, som klistrer leseren til boken.

Karakterene er som de bør og skal være, ulike og «sprell levende» gjennom skildringer som gjør de veldig aktivt tilstede i alt som skjer. Som i livet finnes det karakterer man syns godt om, og noen man liker litt mindre – og med språket og handlingen kommer helheten litt under «huden» på oss som leser, og vi kan la oss rive med.

Uforglemmelig

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚅

Helheten, det totale inntrykket av romanen som jeg sitter igjen med er veldig godt! De fleste følelser fra spekteret settes i sving gjennom de ulike delene av romanen, og er du som meg så kan du ikke la være å synes godt om Ane etter alt hun har gått igjennom (..i disse to bøkene.) Uten alt som skjer så hadde det nok ikke blitt sånn, og med alt som skjer så er begge disse første bøkene så inderlig verdt å lese, og beholde i bokhyllen til senere.

Jeg ser allerede frem til tredje bok, og håper du vil gjøre det samme 😊

Skygger under overflaten får høyeste score fra meg
– hva med deg?

Likte du Toner fra en stille skog, eller romaner med dybde og sjel generelt så la ikke historien om Ane gå fra deg. God lesning 📖☕️