Sumarvariasjonar, av Tone Nilsen-Bie. Bokanmeldelse

Reklame| Tone Nilsen-Bie.

Vinneren av litteraturprisen Årets ulest gikk denne gangen til Tone Nilsen-Bie, og etter å ha lest denne novellesamlingen forstår jeg så inderlig godt hvorfor. Les videre

Sumarvariasjonar (noveller)

Kilde: Skriveakademiet. Novellesamlinga Sumarvariasjonar er ei vakker og sterk bok om å ikkje vite heilt kvar ein høyrer til. Tone Nilsen-Bie fortel om unge menneske som på kvar sine måtar opplever at dei fell utanfor:
For korleis kan ein eigentleg leve i ei verd der alle andre ser ut til å skine sterkare?

Gjennom novellene blir vi kjent med et variert knippe av ungdom. Hver og en har sitt, og alle har de til felles at de på en eller annen måte føler seg utenfor eller annerledes.

📍Sumarvariasjonar er en novellesamling for ungdom skrevet av Tone Nilsen-Bie, utgitt av Skriveakademiet i 2021. Boken har 91 sider og er skrevet på nynorsk.

Omslagstekst: Sumarvariasjonar, av Tone Nilsen-Bie

Mine tanker om Sumarvariasjonar

Det er ikke ofte jeg leser noveller, men denne gikk rett i hjertet

Språket er moderne og ungdommelig, og jeg ble overrasket over hvor fort jeg «glemte» at den er skrevet på nynorsk. Alle de dagligdagse ordene overskygget det totalt, og gjør den både lettlest og fengende å lese.

Handlingen i novellene er alle sterke. Variasjoner over temaet å føle seg utenfor. Å ikke vite helt hvor man hører til, eller passer inn. Ikke helt unikt eller kun for ungdom, men boken bør treffe veldig unge fra ungdomsskolealder og eldre.

Det er jo ikke å komme fra at dette er følelser veldig mange har kjent på gjennom ungdomstiden. Dagens unge bør lese den, og min generasjon bør kanskje lese den og bli minnet på de følelsene litt på ny. Totalen kan kanskje bli enda mer åpenhet i heimen.

Karakterene er som ungdommer flest, varierte og unike. I noen av novellene er det en populær gjeng, og en hovedkarakter som føler seg utenfor på en eller annen måte, i andre er det færre karakterer.

Novellesamlingen Sumarvariasjonar er så god at den bør jo inn i pensum på ungdomsskolen, tenker jeg.

De gode samtalene de har seg i mellom er uansett det beste. Hvordan det kommer frem og håndteres, om det gir mening å si det sånn. Å våge å være seg selv ovenfor andre, for det å være seg selv er alltid bra nok!

Denne traff spikeren midt på hodet

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚅

Helheten er både sårbar og fin på samme tid. Det er ikke det at Tone har funnet opp kruttet på nytt, men hun har evnet å forvalte det om til gull. Gull av forståelige og håndterbare ord!

Totalen gjør samlingen enestående, og høyst aktuell i tematikken – men så vant den da også som nevnt førsteplass hos Årets Ulest for kort tid siden, og anbefales enhver ungdom. God lesning 📖☕️