Før demring, av Marianne Hoff Engesland. Bokanmeldelse

Det er duket for en ny serieroman, og noe av det aller mest spesielle med denne serien er at den kan leses frittstående. Første sesong blir på 7 bøker, og første bok står ute i hyllene fredag 25.03.22. Les videre

Før demring 1, Egen lykkes smed (serieroman)

Fredrikstad, 1789:

Rikmannsdatteren Amalie drømmer om å kunne følge faren og oldemorens fotspor å bli gullsmed. Sakte men sikkert vokser drømmen seg sterkere, og i mange år lar foreldrene hennes ha drømmen – helt til moren får et kaldt gufs av et brev i hendene. Det er nok ikke meningen at Amalie skal vite om morens nye plan for henne, men Amalie hørte hvert et ord – og fikk med det kanskje nok tid til å klekke ut sin egen plan?

Et annet sted i Fredrikstad befinner Marthe seg. Sliten, men med stødige skritt kom hun hjem etter arbeid – bare for se at pengene hun gjemte godt for sin beste venninne var tatt, av faren. Hun er sint! Det er såvidt det går rundt for de to. I dag er hun mett i magen takket være Mathiesen – men hun desto mer sulten på et annet liv.

To ulike kvinner med en felles drøm om en annen hverdag. Vi som leser kan få følge dem på veien – og jeg tror disse 7 bøkene vil bli både innholdsrike og spennende. Det er, såvidt meg bekjent ikke fastsatt noen tid for sesong 2, og sesong 1 er frittstående, som betyr at vi vil få en typ avslutning etter 7’ende bok.

📍Før demring er en serieroman som skrives av serieroman debutant Marianne Hoff Engesland, og utgis av Bladkompaniet. Serien er planlagt i frittstående sesonger, og første sesong blir på 7 bøker. Bok 2 med tittelen Selv de beste planner kommer ut i butikk den 29.04.22

Omslagstekst: Før demring. Ses 1, bok 1
– Egen lykkes smed

Mine tanker om Før demring 1, Egen lykkes smed

Jeg er alltid veldig spent på nye serier, og fra en debutant er det bestandig spennende å finne ut hva forfatteren ønsket å skrive om. I denne serien skal vi tilbake til 1700 tallet, og med det ga nok førsteinntrykket av denne en liten klump i magen. Jeg rakk å tenke at dette fort kunne være en ny variasjon over et godt brukt tema – men så er det alltid noe nytt også da, så jeg var spent likevel.

Språket, eller rettere sakt den gode flyten i språket er noe av det jeg liker best. Ordsammensetninger rundt både detaljer og hendelser treffer på en veldig positiv måte, og Marianne klarer å skape en lun dybde med fortellerstemmen sin. Lettlest men likevel så innholdsrik i ord.

Når det er sakt så føler jeg vel kanskje at ordbruken til tider er litt for moderne?! Jeg blir var av enkeltord som brukes i vår dagligtale, og er litt usikker på om de ble brukt på 1700 tallet, det kan være, jeg vet ikke, men uansett river disse ordene bittelitt opp i flyten for min del – på den måten at jeg blir var av ordene og stopper opp for å tenke over det.

Karakterene er veldig godt varierte, slik de skal være i en god serieroman. De gode, og de litt mindre gode karakterene er absolutt tilstede her. Det mest merkbare er hvor tydelig ulikhetene kommer frem i skildringene av dem, slik at man ganske fort blir kjent med dem og husker dem.

Handlingen kan man vel ut i fra førsteinntrykket fort tenke er en ny variasjon over et godt brukt tema, men det er nok før denne første boken leses. Det er herlig forutsigbart at det kommer til å skje en del nytt av hendelser, men det må vi nok lese neste bok for å forstå mer av! Handlingen i denne boken pirrer i alle fall nysgjerrigheten, så absolutt – og for deg som nå kunne ønske en kortere serie så kan dette være en innertier ettersom det foreløpig kun er planlagt én sesong på 7 bøker – skal se at vi fort ønsker oss mer?!

  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling, og som driver historien fremover i god flyt.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

Lettlest, fengende og spennende

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

I den første boken av Før demring krysser jeg av for mange. Et ledig språk, om enn følelsen av litt mer moderne til tider. Varierte karakterer er det så absolutt, og en annerledes vri tror jeg den som leser vil få kjenne på – selv om det kanskje ikke kommer så alt for godt frem i denne første boken.

Terningkast 5 er vel fortjent for seriens første bok

Jeg kan tenke meg at dette blir en spennende serie for mange å lese i år, og jeg håper den blir godt tatt i mot – slik at alle som ønsker det vil kunne lese en sesong 2 i fremtiden. God lesning 📖☕️