Floras hjerte 1, av Mali Ludvigsen. Bokanmeldelse

NorskeSerier har, til glede for mange endret formatet på nye serieromaner, og først ut i ny drakt debuterer Mali Ludvigsen med serien Floras hjerte. Les videre

Floras Hjerte 1 (serieroman)

Fra prologen: Flora på 6 år våkner brått denne natten et sted på Høylandet i Skottland 21. april 1746. Røyken kommer sivende inn i rommet fra dørsprekken og det svir svir i øynene. Med ett røsker faren henne opp av sengen, bærer henne ut gjennom vinduet, opp åsen og inn i furuskogen. Moren er igjen, tatt til fange. Årene går, og Flora er 18 år når historien begynner, eller skal vi kanskje si fortsetter?!

Hustadvika 1758

På Stormvik gård holder Flora til. Sammen med faren, stemoren og 4 halvsøsken. Dagene har til nå mer eller mindre gått med til husarbeid og pass av halvsøsknene. Floras drømmer har vært, og er helt andre steder. Hun kan ikke vente til Markus blir 18 slik at de kan gifte seg å stifte egen familie – det blir noe annet det, med sin egen familie å passe på.

Mens hun drømmer om alt dette skjer ulykken, og Flora innser nok at hun tross alt hadde det bra mens hun drømte om noe annet. Fra denne dag er realiteten en annen, familien er i sorg og stemoren bitter. Tiden går, og en kvist av hvitlyng bringer frem tanker om noe kjent. Et minne som for å fortelle henne noe viktig, men hun kan ikke huske hva…

Moren som ble tatt til fange, hva skjedde egentlig den gangen, og med henne? Hvorfor kan ikke faren snakke om hverken det eller Skottland – og hvor er moren nå?

I den nye hverdagen er det helt andre ting som opptar Flora, men hun greier ikke slutte å tenke på moren. En gnist er tent ved følelsen av dette minnet, men det er en gåte. Kanskje gnisten vil lede til flammer ved dette nye bekjentskapet hun fikk i en butikk blant fine kjolestoff?!

📍 Floras Hjerte er en ny serieroman som skrives av av vinneren av Cappelen Damms manuskonkurranse – Mali Ludvigsen. Serien utgis av NorskeSerier og bok 1 er ute nå. Neste bok (2) i serien, Rebellen er ventet ute for salg 19.04.22.

Omslagstekst: Floras hjerte 1, Ingen nåde

Mine tanker om Floras hjerte, bok 1

Mali Ludvigsen vant Cappelen Damms manuskonkurranse med denne historien, og jeg kan jammen forstå hvorfor.

Språket er inkluderende og florlett. Tempoet fyker oppover i takt med nysgjerrigheten over ting som skjer. Alt av beskrivelser og detaljer er godt skildret, med enkle – likevel lett fordøyelige ord som gir maks lesekomfort.

Karakterene er som de skal være i en god serieroman, varierte som i livet ellers. Med sine forskjeller og gjenkjennelige trekk skaper de dybde til historien vi leser. Det er også veldig fint at Mali Ludvigsen er inspirert av egen slekt mens hun skriver denne historien, det gir noe helt nært og spesielt, og jeg syns det er spennende med en bit ekte historie.

Jeg personlig liker vel heller dårlig den «onde stemorens inntog» i kjent «Askepott» stil. Det kan fort bli forutsigbart og «kjedelig» selv om de finnes. Skildringene og realistiske karaktertrekk er uansett veldig godt beskrevet, og det er jo det viktigste!

Handlingen er veldig innholdsrik og full av livets mange følelser. Helhetlig skjer det veldig mye, fra søtt til syrlig, og ikke minst med en spennende vinkling og nærmest en gåte mot Skottland. Slaget ved Culloden, kommandoen «no quarter» på kortstokkens ruter 9 er begge historiske hendelser, fakta som absolutt er med på å pirre min nysgjerrighet om videre handling. Nå håper jeg at alt sammen fortsetter i samme driv utover i serien – kanskje med unntak av stemoren som jeg jo håper vil mildne igjen med tiden.

En altoppslukende gåte, inspirert av ekte hendelser og slekt. Spennende fra første side

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚅
  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling, og som driver historien fremover i god flyt.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

I den første boken av Floras hjerte kan jeg krysse av for alle punkter, og totalen er verdt høyeste score på terningen min – muligens enda høyere hvis terningen hadde hatt flere øyne. Et ledig og godt språk, varierte karakterer og en nysgjerrighetsskapende vinkling mot Skottland. Normalt syns jeg det er «kjedelig» med mange «tidsbrudd» mens jeg leser. At handlingen hopper fra en scene til en annen noe senere i tid utenom kapitlene, men ikke denne gangen – Mali Ludvigsen holdt nysgjerrigheten oppe hele veien, så det var stort sett naturlige avbrekk som passet godt inn.

Det jeg kanskje savnet var en noe mer utdypende beskrivelse av tradisjoner rundt dødsfallet, siden tragedien er nevnt i omslagsteksten, men egentlig ganske kort skildret i boken. Fulgte de rent norske tradisjoner i forbindelse med gravferden, eller var det noen skotske elementer eller minner med?! Jeg ble nysgjerrig på mer historie og eventuell fakta, men fikk ikke nok dybde i akkurat det. Serien har uansett akkurat startet, så jeg skal ikke dvele for lenge ved det nå.

Floras hjerte 1 fortjener en sekser, mest sannsynlig en sjuer og kanskje en åtter. Bok 2, Rebellen er ute for salg fra 19.04.22

Jeg har allerede mottatt neste bok, for jeg vil absolutt finne ut mer om Floras røtter, og på en måte også forfatterinnens – flettet sammen i en veldig fin historie så langt. Trykk på bildet over hvis du vil lese mer om abonnement på denne serien.

Liker du, som jeg innholdsrike serieromaner med godt skrevet, og litt faktabasert handling hele veien?! Ja da anbefaler jeg deg å ta en ekstra titt på denne i butikken nå. Jeg ser i alle fall frem til å lese den neste boken av Floras hjerte. God lesning 📖☕️

Vil du vite om jeg fortsetter å like serien, mer om bøker og hverdager så følg meg på Instagram


📖 Helt til slutt vil jeg nevne noen ord om det nye formatet til NorskeSerier – jeg liker det, og syns at lesekomforten økte betraktelig med en noe større bok i hendene, og en bedre fontstørrelse som er mer behagelig for øynene over tid!

📍Det har kommet meg for øret at pågående serier vil fullføre i «gammelt» format, mens alle nye serier fra NorskeSerier vil komme ut i dette formatet. Bøkene er noe større enn tidligere – det samme er fontstørrelse, mens antall sider ser ut til å fortsette å ligge på rundt 252 sider.