Rosehagen, av Tracy Rees. Bokanmeldelse

Reklame| Cappelen Damm

Kjærlighet, dramatikk, lengsel og skandale . Tracy Rees nyeste roman er full av dufter – eller følelser om du vil, fra et bredt spekter i Rosehagen. Les videre.

Rosehagen (roman)

London 1895. Historien begynner med en gang. Mabel, som også går under navnet Mabs og tidligere Mark for å kunne få arbeide ved kanalene er heldig da hun får arbeid som Mrs Finchs tjenestepike, men hun får snart forståelsen av at alt ikke er like harmonisk innenfor veggene som man skulle tro. Mabs blir mer og mer viklet inn i historien – som til slutt blir vanskelig å forholde seg til.

Mrs Finch holder seg til værelset sitt med sin mystiske sykdom, der har hun oppholdt seg helt siden familien så dramatisk flyttet fra skandale i Durham til Hampstead. Men hva skjedde egentlig i Durham som gjorde at de måtte flytte? og er Mrs Finch egentlig syk?

Yngste datter, Ottilie på 12 år synes å like sitt nye nærmiljø. Otty er utad lykkelig uvitende om drama og skandale, mens hun går litt lengre unna sitt nye hjem enn hun får lov til – for å se på løver i London Zoo for eksempel. Hun oppdager mye mens hun venter på at søsknene skal bli mer villige, og moren kommer seg på bena igjen – hun har allerede fått en ny og hemmelig venn.

Et annet sted i historien lever Olive. Straks 28 år, ugift og boende i velstand hos foreldrene. Kaptein Westallens eneste barn – Olive forstår at hun mest sannsynlig vil forbli en peppermø, men skal det ødelegge hennes sjanser for å kunne bli mor? Hva forteller egentlig spådomskortene hennes om det?

📍Rosehagen (originaltittel: The Rose Garden, lansert 2021) er en roman skrevet av Tracy Rees. Til norsk av Guri Foss og utgitt av Cappelen Damm. Romanen har 420 sider og er per nå tilgjengelig i formatene innbundet, pocket og e-bok.

Omslagstekst: Rosehagen, av Tracy Rees

Mine tanker om Rosehagen

Jeg innrømmer at jeg ikke har lest så mange romaner av Tracy Rees tidligere, og de jeg har lest har liksom ikke truffet meg helt. Ikke før nå, ikke før denne – og alle tidligere leste forduftet i den gode eimen fra Rosehagen.

Språket er på den ene siden pent som tidsepoken, men likevel så godt formulert, og med et variert ordvalg som møter vår egen tid, nærmest poetisk flyt og veldig godt skrevet – og ikke minst oversatt!

Karakterene er mange og allsidige. Enkelte med et så godt hjerte at man nesten ikke kan unngå å bli truffet av dem med varme gjennom papiret de er skildret på – for karakterene er skildret godt, sånn at leseren fort blir kjent med deres vesen, og enkelt kan skille de fra hverandre uten å måtte stoppe opp å tenke, eller blir leseren til syvende og sist litt lurt?!

Handlingen begynner med en gang. Det jeg trodde var prolog var faktisk å bli «kastet» rett inn i historien, og da var det bare å sette seg godt til rette å lese videre. Leseren får følge et knippe karakterer gjennom «deres» kapitler, og det skjer mye med og rundt hver og en av dem. Det finnes ikke fyllstoff, men nok historisk drama som får leseren klistret som superlim til boken.

Mrs. Finch og Mabs minner meg bittelitt om Jojo Moyes «Will og Lou» med den harde, og mer destruerende starten som veldig sakte tar en litt annen vending. Alle karakterenes kapitler er viktige for historien, men jeg må nå bare innrømme at det var «Mabs» kapitler jeg likte aller aller best, og som jeg var nysgjerrig på mens jeg til tider utålmodig leste de andres kapitler for å komme videre til neste fra Mabs.

Beste romanen jeg har lest av Tracy Rees til nå

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Helheten er til tider nærmest magisk og full av ulik kjærlighet, drama og en drøss av tanker som sitter igjen lenge etter at boken er lest. Du kan, som jeg kanskje merke lett humring på side 34, for så å få klump i halsen på side 35. Denne romanen har så mye, er så mye – og det er skrevet så varmt.

Hvordan historiene flettes sammen er, på den ene siden nærmest som en krim-gåte med mange løse tråder som sakte, sakte trekkes og tvinner seg sammen, og på den andre en kilde til en god leseopplevelse full av hjertevarme av slaget som gir et lite smil rundt munnen når siste side er lest.

Den beste romanen av Tracy jeg har lest til nå! Terningkast 5

Liker du en historisk roman som forteller om livet fra ulike fasetter, med følelser og sjel som om vi selv var tilstede – da anbefaler jeg denne. God lesning 📖☕️