Amber 1, av Jorunn Johansen. Bokanmeldelse

Tidligere i sommer var jeg så heldig å få lese den første boken i Jorunn Johansens neste serieroman – Amber, om jeg koste meg? Les videre…

Amber 1, Gullhesten (serieroman)

Kongsvinger 1866. Amber Sommer er bare fire år da hun følger foreldrene til graven, og blir tatt med hjem av tante Fie. Hjem til gården ved innsjøen Skasen, gården som Amber en dag skal overta.

13 år senere, i 1879 på Kongsvinger blir vi som leser kjent med Ingrid Fransen. Hun husker ingenting fra barndommen sin, men kjenner på sterke følelser om at hun ikke hører hjemme hos familien Fransen. Hun ønsker seg tjeneste på en fin gård, for det er på uforklarlig vis i overklassen hun kjenner at hun hører hjemme. Isteden får hun beskjed om at hun skal i tjeneste på farens skjenkestue. I utringet bluse skal hun servere og smile, hun kan ikke utstå tanken…

Allerede første kvelden serverer hun selveste sorenskriver Anton Berntsen og sønnen Odd. De legger fort merke til at Ingrid ikke passer inn på et slikt sted. Odd og Ingrid møtes i et blikk, gnistene fyker rundt dem – men Odd er allerede forlovet, og Ingrid er «ingen…»

I familien Berntsen kan vi som leser stifte nærmere bekjentskap med flere karakterer, og alt er ikke rosenrødt i overklasse-familien heller. Frøken Viktoria skal giftes vekk med en aldrende mann for å knytte sterkere forbindelser. Mye tyder på at et giftemål ikke er så langt unna – kan hun rekke å rømme vekk med sin hjertens kjær?

📌Amber heter den nye serieromanen til Jorunn Johansen. Den utgis av Bladkompaniet, og vil anslagsvis ende på rundt 20-25 bøker. Handlingen er lagt til siste halvdel av 1800 tallet og prologen starter i Kongsvinger. Første bok kom ut for salg den 19.august, og andre bok i serien kommer for salg fra 23.september-2022.

Omslagstekst: Amber 1, Gullhesten

Mine tanker om Amber 1, Gullhesten

Kort fortalt, jeg leste den på få timer….

Språket er lett og ledig og med god balanse og dybde i detaljer og skildringer. Det er ikke vanskelig å se for seg det Jorunn skriver om, slik at innlevelsen kommer veldig fort på plass for leseren.

Karakterene øker i antall underveis i boken. De er godt varierte, og jeg salutterer himmelhøyt at jeg ikke «treffer på» alt for slemme karakterer. Jeg syns heller ikke at det mangler en slik karakter helt i starten av serien – for det skjer mer enn nok mellom alle vi blir kjent med.

Handlingen og helheten blir etterhvert ganske spennende. Det kan kanskje virke forutsigbart sånn med en gang?! Tanken om at Ingrid er Amber kommer jo i alle fall til meg ganske fort – men det kan, og skal nok skje mye i denne serien før siste punktum er satt, så det er nok best å lese først.

Mystisk spennende, søtt drømmende!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

  • Et ledig, og akkurat passe lekent språk i henhold til tidsepoke og handling.
  • Varierte karakterer som byr på aktiv handling, og som driver historien fremover i god flyt.
  • En annerledes vri eller vinkling som «krydder» til handlingen.

I første boken av Amber krysser jeg av for nesten alle. Vi som leser, og koser oss med serieromaner på mer eller mindre fast basis har kanskje lest om liknende tematikker før, men helt likt blir det jo aldri – så kanskje dette er en innertier for deg? For nye lesere vil kanskje denne førsteboken få deg hekta?! For meg manglet nok det bitte lille ekstra, det man aldri helt vet hva er. Men på siden av mine tanker så er det en veldig god første-bok, med masse intensitet både i handlingen og selve handlingen, og det er noe jeg liker veldig veldig godt, og naturligvis håper vil fortsette på samme vis i de neste bøkene i serien.

Serieromanen Amber er gode nyheter for Jorunn Johansens fanskare og, eller nye serielesere. Jeg slukte første bok, så jeg kan tenke meg at mange vil kose seg masse med denne serien fremover. Til neste anmeldelse – God lesning 📖☕️