En leilighet i Paris, av Kelly Bowen. Bokanmeldelse

Reklame| Leseeksemplar fra Cappelen Damm

Omslaget kan kanskje gi inntrykk av en romantisk og søt historie der damen i grønt sitter avslappet å ser ut av vinduet, men «skinnet» kan så absolutt bedra! Denne romanen er så mye sterkere enn som så. Les videre…

En leilighet i Paris (historisk Roman)

1939: Sophie (Seymour) Kowalski og Piotr våkner opp fra sin hemmelige bryllupsnatt, og går ut fra hotellet for å se på soloppgangen. Lite visste hun da hun sa ja – at fjorten timer senere ville hun være enke. At soloppgangen de så sammen den morgenen, var både den første og den siste som ektefeller.

Paris 1942: Estelle Allard har levd, og lever fortsatt et glamorøst liv – selv ikke når tyskerne har okkupert lysets by, og truer med sitt dystre mørke reagerer Estelle. Ikke før nazistene vender blikket mot hennes nærmeste, da nøler hun ikke med å gjøre det hun kan, og det som trengs for å stille opp.

Estelle aner ikke hva alle hennes valg, og handlinger vil få av konsekvenser for de neste generasjoner

London 2017: Aurelia Leclaire blir veldig overrasket over å ha arvet en leilighet i Paris av bestemoren. Hun hadde aldri fortalt om den, og den eldre naboen som har bodd i gården siden 1943 har heller aldri sett noen gå inn og ut av leiligheten.. Hva skal dette bety?

I leiligheten finner hun mengder av både kunst og vintage-klær. Hvor kommer alt dette fra?

Aurelia (kalt Lia) begynner å granske etter historie, og et av maleriene leder henne til Gabriel Seymour, en høyt respektert kunstkjenner med en mystisk bakgrunn. Hun sender han en mail, og samme dag de møtes avduker de sammen de første hemmelighetene. Sammen prøver de å granske i historie for å avdekke alle hemmelighetene som sitter i eller rundt veggene, og kanskje finner de noe annet også? Den som leser får vite…

📌En leilighet i Paris er en historisk roman. Skrevet av Kelly Bowen, til Norsk av Lene Stokseth. Utgitt i 2022 av Cappelen Damm. Romanen har 351 sider med handling både fra andre verdenskrig og nyere tid. En leilighet i Paris utgis i formatene innbundet, e-bok, pocket og som nedlastbar lydbok.

Omslagstekst: En leilighet i Paris

Mine tanker om romanen En leilighet i Paris

En historisk, varm, litt søt og veldig spennende roman!

Språket er pent. Et mer renere språk med et vokabular som passer veldig veldig godt til historien fortalt fra krigens dager – som jo også er grunnpilaren for romanen, så jeg forstår jo godt at det for helhetens skyld er best med en jevn fortellerstemme, uten for store «hopp» og variasjoner – og liker du det best sånn så er det akkurat det du får. En veldig godt skrevet roman, men for meg manglet det noe variasjon i språket når historien 75 år senere fortelles av andre karakterer. Det er som om språket ikke har endret seg, men har stått stille i En leilighet i Paris, og kanskje nettop det er meningen!

Karakterene er varierte og kjennes nøye planlagt med sine særegenheter, hemmeligheter, omtanke og humor. Spennende karakterer driver historien fremover, på den ene siden i takt med krigen, og på den andre siden jakten på å finne ut mer om hva som skjedde under krigen. Dette er en pageturner.

En rørende og sterk historie med karakterer som jeg ikke glemmer med det første.

⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚃

Handlingen og ikke minst helheten er en gjennomført god og nesten fascinerende roman med masse handling. Den er til tider veldig varm og rørende og det finnes nok av rom for ettertanker.

Alvoret som får frem klumpen i halsen mot slutten av andre kapittel. Den sterke karakteren Estelle beveger, og setter i gang tanker. Får meg blant annet til å tenke tanker mot «Schindlers liste» hvor karakteren Sophie i denne romanen minner meg om den gosslige jenta i rød kåpe, men også andre tilsvarende personer som utgjorde en stor forskjell for andre i krevende tider. Det er en sterk rød tråd som følger hele veien.

Jeg hadde nok likt romanen enda et hakk bedre om språket var litt annerledes mellom disse 75 årene. Jeg merket meg det litt for godt, og på grunn av det så havner den ikke helt i toppen hos meg.

En leilighet i Paris kan varmt anbefales alle som liker godt skrevne historiske romaner med mer kjente, eller kanskje ukjente tematikker og pent språk. Til neste anmeldelse – God lesning 📖☕️