Papirslottet, av Miranda Cowley Heller. Bokanmeldelse

Reklame| Leseeksemplar fra Cappelen Damm.

Papirslottet (The Paper Palace) er Miranda Cowley Heller’s første roman. Det er en fortelling om hemmeligheter, kjærlighet og løgner, og den føyk rett opp på bestselgerlisten i New York Times. Nå har jeg lest den, les videre…

Papirslottet (roman)

Eleanor (Elle) våkner opp og tenker seg tilbake til gårsdagen, selskapet, kvelden… med Jonas og ikke Peter, mannen hennes. Jonas har alltid vært en av hennes aller nærmeste, hennes aller beste venn, mens Peter var den hun giftet seg med, laget seg en hverdag med, og fikk barn med..

Gjennom de ulike delene romanen består av (det er 5) blir leseren godt kjent med Elle, som er i femtiårene i bokens nåtid.

I bokens nåtid står hun ved et veiskille, og i romanen ser hun seg langt tilbake gjennom et døgn. Går igjennom de ulike epoker av livet som har ledet henne dit hun er, og til hennes vanskelige valg. En utfordrende barndoms og ungdomstid, det dype vennskapet med Jonas, ekteskapet med Peter – alt kan leseren lese om gjennom delene i romanen. Det er en del vondt, sårt, vanskelig og tragisk – men også mye fint som beriker Elles liv.

Skal hun fortsette i ekteskapet med Peter som hun elsker, men også skjuler noe for – eller skal hun gå videre i livet med Jonas, hennes inderlige kjære, bestevenn, sjelevenn på det dypeste plan..?! Den som leser vil få vite…

📌Papirslottet (The Paper Palace) er en roman skrevet av Miranda Cowley Heller. Til norsk av Morten Hansen, MNO. Utgitt av Cappelen Damm 2022. Romanen har 382 sider og finnes per nå i formatene; innbundet, pocket og e-bok. Romanen føyk rett opp i toppen av New York Time’s bestselgerliste, og ble liggende i flere uker.

Omslagstekst: Papirslottet, av Miranda Cowley Heller

Mine tanker om Papirslottet

Særdeles dyp og gripende lesning!

Språket er veldig behagelig å lese syns jeg. Lett og ledig, og samtidig med en tankevekkende «snert» i ordvalget – som igjen understreker den tankefulle stemningen. Oversetter Morten Hansen har gjort en god jobb syns jeg, med å få frem sjelen til både Elle og fortidens historier til Norsk.

Karakterene er varierte og befinner seg på nær alle trinn av skalaen. De er med og leder historien i nåtid, mens Elle stadig går tilbake og forteller om dem i fortid gjennom minner, noe jeg vil si er en styrke for romanen. Vi som leser blir kjent med karakterene over lengre tid gjennom alle bruddstykker av fortiden, som igjen gjør romanens nåtid sterkere å lese.

Handlingen er proppfull av sjel! Igjennom 5 bøker, eller deler som vi kanskje heller vil si – leser vi i all hovedsak om ett døgn. Ett døgn, med mange oversiktelige tilbakeblikk som kan gi oss en mye dypere forståelse. Sterkt, rørende og tankevekkende tilbakeblikk, en helhet man neppe glemmer så fort.

Altoppslukende og dyp

om levd liv og kjærlighet

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Terningkast ⚄

Helheten er en veldig godt skrevet og sammensatt historie om sårbarhet, livets mørke og lyse sider – og kjærlighet. En dyp kjærlighet og refleksjon over livet, nærmest så langt i fra overfladisk som man kan komme.

I Elles historie fortelles det om fortid, og hendelser på klokkeslett i nåtid. I starten syns jeg det var litt rotete, for ut i fra omslagsteksten var jeg ikke helt forberedt på oppsettet. Det tok likevel ikke lang tid å komme inn i handlingen, og merke at dette er en ganske dyp roman. En roman av det slaget som jeg helst ville lest foran en åpen peis på fjellet. Etter noen sider ble disse minnene fra oppvekst, tankene, og min egen forståelse av det en viktig del av å kunne forstå romanens nåtid, og da krøllet jeg meg sammen i hjørnet av sofaen, i en helt egen boble, og jeg anbefaler deg varmt å gjøre det samme!

Papirslottet, en New York Times’ bestselger

Papirslottet anbefales alle som setter pris på en dyp og reflekterende roman om erfaringer av levd liv, og kjærlighet! Til neste anmeldelse, God lesning 📖