Kom mai du skjønne milde..

Så er vi her. 1.mai er i full gang, og hos oss i brøtte vaier balkongflaggene på begge sider av huset.

De vaier ikke så fælt i regnet vi har i dag, men de henger der – både for første mai – Arbeidernes internasjonale kampdag – men kanskje også bittelitt for «Gaukemesse» som også faller på denne dagen. Dagen som på primstaven er markert med en fugl, som et symbol på at når som helst kan man vente å høre denne pippipen synge «koko koko» ironisk for resten av innlegget.

Ta den med deg til under bildet å se om du ser sammenhengen 😉

Uansett. 1. Mai er som alle sikkert vet nok om arbeidernes kampdag, den ble opprettet under krigen for å være den dagen for å føre frem viktige saker for arbeidsfolk. 1. Mai ble innført som fridag i Norge under krigen av ministerpresident Vidkun Quisling 23. april 1942, da som «arbeidets dag» så ble vedtaket opphevet etter frigjøringen i 1945, for så å bli gjeninnført som offentlig fridag av Stortinget i 1947.

Men selv om både det ene og det andre, så er dagen i dag også en arbeidsdag. Ikke alle kan ta fri, eller har fri. Gemalen var heldig i år, men jobber 17 da så 😉

Mange synes å mene at dagen har utspilt sin rolle, men like mye synes å tale litt i mot tenker jeg. Aldri før har det vel vært enklere å utøve «usynlig» makt ovenfor arbeidsfolket. Setningen «vi har bestemt» synes å være en mer og mer populær setning blant ledelsene rundt om! Demokrati den indirekte vei. Ytringsfriheten synes liksom ikke å gjelde like godt alle steder. Samarbeid er nok ikke for alle. He he.

Jeg minnes min Oldefar denne dagen, for den generasjonen – som var voksne nok før krigen, som levde igjennom den og etterkrigstiden – dette var en viktig dag. Mens i dag føler hvert fall jeg at det er like populært å destruere deler av vår historie. Alle dagene som tidt og ofte er oppe til debatt, hvorvidt de har utspilt sin rolle eller ikke. Er det virkelig så farlig å ta vare på historien?!

Nei er det noe som virkelig har utspilt sin rolle, så er det først og fremst TV-lisensen eller?! 😉

(Koko passer flere steder. Hehe)

Gratulerer med dagen. Lag deg en så fin dag som mulig, her blir det nok en hobby / lesedag i regnværet. En alltid etterlengtet fridag, med rom for pust i bakken. Kos deg.

#1mai #mai #historie #blogg

16 kommentarer om “Kom mai du skjønne milde..

 1. Gaukemesse ja, det er det mange år siden jeg har lest at noen har brydd seg om 🙂 Men du har helt rett, på primstaven her ser jeg fuglen. Moro med litt oppfriskning av ting jeg ikke lenger tenker over. Ha en fin dag. Eva

  Liker

 2. Gråvær her også..men flagget er på plass :)) Tror det er viktig med slike dager, selv om jeg også tenker at 1 mai liksom ikke er det samme som da jeg var barn..da husker jeg vi pynta oss og dro til sentrum.. !
  Gaukemesse har jeg ikke hørt om før..lærer mye her på bloggen gitt :)) Ha en fin dag videre ❤

  Liker

 3. Tenkte på det på vei ned til byen, at denne dagen er like viktig i dag som den var før. Det er fremdeles mange saker å ta opp. Hvis vi slutter med å markere denne dagen, mister vi også en viktig mulighet til å markere både motstand og meninger.

  Liker

 4. annebe: Ikke sant, at samfunnet stadig er i negativ endring gjør dagene viktige igjen 🙂 He he, nei jeg kom på det når jeg mimret om Oldefar i sta, litt artig kunnskap 🙂 Takk det samme, nyt dagen ❤

  Liker

 5. Helt enig med deg. 🙂 Denne dagen er like viktig som den var før i tiden ❤ Håper du får en koselig dag, fine deg ❤ Regner her også, så her blir det blogging, jobbing og lesing i dag 🙂

  Liker

 6. En flott dag håper jeg du har hatt..selv i regnvær..1 mai er for mange bare en ekstra fridag nå til dags..få som tenker på hva som ligger bak…Jeg er nok av den som ikke tenker så mye på en sånn dag…og akkurat i dag..er ikke formen noe særlig…fikk ut flagg…og gått tur…det var det….:-) Ha en god kveld!

  Liker

 7. Toini: Det har jeg 🙂 Nei jeg tenker vel ikke allverden i dag jeg heller, men tenker at mange gjør det :-)) Dagen er like viktig. Håper formen blir bedre igjen snart snille, og at kvelden blir god 🙂

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s