Kom mai du skjønne milde..

Så er vi her. 1.mai er i full gang, og hos oss i brøtte vaier balkongflaggene på begge sider av huset.

De vaier ikke så fælt i regnet vi har i dag, men de henger der – både for første mai – Arbeidernes internasjonale kampdag – men kanskje også bittelitt for «Gaukemesse» som også faller på denne dagen. Dagen som på primstaven er markert med en fugl, som et symbol på at når som helst kan man vente å høre denne pippipen synge «koko koko» ironisk for resten av innlegget.

Ta den med deg til under bildet å se om du ser sammenhengen 😉

Uansett. 1. Mai er som alle sikkert vet nok om arbeidernes kampdag, den ble opprettet under krigen for å være den dagen for å føre frem viktige saker for arbeidsfolk. 1. Mai ble innført som fridag i Norge under krigen av ministerpresident Vidkun Quisling 23. april 1942, da som «arbeidets dag» så ble vedtaket opphevet etter frigjøringen i 1945, for så å bli gjeninnført som offentlig fridag av Stortinget i 1947.

Men selv om både det ene og det andre, så er dagen i dag også en arbeidsdag. Ikke alle kan ta fri, eller har fri. Gemalen var heldig i år, men jobber 17 da så 😉

Mange synes å mene at dagen har utspilt sin rolle, men like mye synes å tale litt i mot tenker jeg. Aldri før har det vel vært enklere å utøve «usynlig» makt ovenfor arbeidsfolket. Setningen «vi har bestemt» synes å være en mer og mer populær setning blant ledelsene rundt om! Demokrati den indirekte vei. Ytringsfriheten synes liksom ikke å gjelde like godt alle steder. Samarbeid er nok ikke for alle. He he.

Jeg minnes min Oldefar denne dagen, for den generasjonen – som var voksne nok før krigen, som levde igjennom den og etterkrigstiden – dette var en viktig dag. Mens i dag føler hvert fall jeg at det er like populært å destruere deler av vår historie. Alle dagene som tidt og ofte er oppe til debatt, hvorvidt de har utspilt sin rolle eller ikke. Er det virkelig så farlig å ta vare på historien?!

Nei er det noe som virkelig har utspilt sin rolle, så er det først og fremst TV-lisensen eller?! 😉

(Koko passer flere steder. Hehe)

Gratulerer med dagen. Lag deg en så fin dag som mulig, her blir det nok en hobby / lesedag i regnværet. En alltid etterlengtet fridag, med rom for pust i bakken. Kos deg.

#1mai #mai #historie #blogg

16 kommentarer om “Kom mai du skjønne milde..

  1. Toini: Det har jeg 🙂 Nei jeg tenker vel ikke allverden i dag jeg heller, men tenker at mange gjør det :-)) Dagen er like viktig. Håper formen blir bedre igjen snart snille, og at kvelden blir god 🙂

    Liker

Kommentarer er stengt.