Nattlys..

 En ny serie har nettop nådd butikkenes lysstråler. Vær glad for det dere.


Den første boken i denne nye serien lå foran meg for noen uker siden, og jeg har forsøkt å lese den på terrassen i sola. Litt motsatt av seriens tittel, men sånn måtte det bare bli en stund, til det ble for varmt.

Denne serien skrives av forfatteren Salmund Kyvik.
Tidligere har han skrevet seriene Inga Torfinnsdatter, Kapteinens Datter og Mørketid.

Nå har forfatteren tatt for seg årene rundt forbudstiden. Fra 1916 til 1927 var omsetning av sprit forbudt i Norge. Avholdsfolket var hoppende glade, men i nattens lys, skjermet fra det daglige liv vokste det seg frem et stort svart marked.

Dette hørtes unektelig veldig spennende ut.

Historien begynner med prologen mai 1920. Lillian er ute i en robåt da hun ser en kjekk ung mann kjempe for livet i vannet, hun har intet annet valg enn å redde han opp fra den sikre død. Rett etter legger en motorbåt fra Bastøy, den har kurs rett mot dem. Og med det forstår Lillian at gutten kommer fra anstalten der ute.

Han var en av dem hun hadde lært å holde seg unna. Bare de verste ble sendt ut til den øya. Båten tar dem igjen og gutten blir tatt med tilbake. Får hun noen gang se denne kjekke gutten igjen?

Noen år senere nærmer Lillian seg atten år, hun har vokst opp i en ikke alt for snill og hjertevarm fosterfamilie – og siden betalingen for forsterbarn opphører ved atten år må hun finne seg tjeneste annet sted. Hun får med seg de beste skussmål fra lærerinnen, samt et tips om hvor hun kan gå.

Hun er heldig å få tjeneste hos en familie i Kristiania, livet skal virkelig begynne – i et fantastisk hus, luksus og velstand. Elementer Lillian overhodet ikke er vant med, men hun synes å trives sammen med ekteparet, lille Esther og Gretha – familiens kokke. Men hva er det egentlig med mannen i familien?! Lillian vet ikke helt enda, men det er da noe underlig med han er det ikke?

I samme stund slipper en jevngammel mann ut fra guttehjemmet på Bastøy. Med mye dårligere karakter i tegning enn han hadde fortjent går ferden fra Horten til Kristiania. Et stykke til fots, et ukoselig stykke med bil. Han tenker mye på en jente han en gang møtte mens resten i livet synes å gå på tverke. Det er ikke lett å få jobb, og moren har giftet seg på nytt med en tilsynelatende slaskete kar uten arbeide. Den unge mann får til nød ligge på en rye på gulvet, men hvor lenge?! Mads havner på gaten, og fortsettelsen på alt sammen? Ja den blir utrolig spennende å lese videre.
 

Kan røpe at denne første boken avsluttet bare bittelitt for tidlig. Hehe.

Denne førsteboken likte jeg utrolig godt, jeg likte utrolig godt starten på denne historien og hvordan nær sakt to vidt forskjellige verdener skildres fra prologen og utover. Fra det småromantiske og luksuriøse bylivet som etter hvert skrider frem på den ene siden, til nær sakt Oskar Braatens bakgård fra den andre delen av boken. Jeg har i alle år vært veldig glad i Braatens verk, og starten på denne serien ga meg assosiasjoner i den retningen. Vi får følge både Lillian og Mads fra to litt ulike steder, og med hittil ulike skjebner. To historier i èn. Nærmere «Kinderegg» kommer en kanskje ikke?! Hvis en sløyfer leken mener jeg, så har man en god bok med noe til 😉

 Men vil disse to «verdenene» møtes? Hvordan vil det eventuelt flettes sammen?
Og mest spennende av alt, hva vil uansett komme til å skje videre i denne serien?

Jeg gleder meg veldig til bok nummer 2 kommer ut i Juli.
Her ville jeg bare lese mer og mer, så jeg kan varmt anbefale denne til alle likesinnede som liker å lese romanserier.

#salmundkyvik #nattlys #bladkompaniet #serieroman #serieromaner #romanserie #bokserie #bokomtale #bokanmeldelse #bok #lese #leseglede              

10 kommentarer om “Nattlys..

Kommentarer er stengt.