Askeonsdag anno 2019..

Mandag var «blåmandag» gårsdagen var «feitetirsdag» en dag jeg holdt meg unna å skrive noe som helst om, å fortsetter med det – ha ha 😉 Men i dag er det «askeonsdag» men jeg lurer nå litt… Her på Hadeland er det mer «snøfilleonsdag»

 

askeonsdag eller snødagen

 

Det snør å det snør, digre blaute filler detter ned å legger seg oppå «metringen» av brøytekanter som ligger der å gliser mot meg. Jeg liker dem ikke lengre.

Jeg gleder meg, å ser fram til vårens varme og farger, det slår aldri feil heller. Det kliner til, rundt samme tiden hvert eneste år.

 

askeonsdag eller snødagen..

 

Et begredelig syn for ei som ønsker seg vår, men sånn er det altså for meg. På denne tida hvert år kommer det noen fine soldager, snøen smelter, sola varmer. Herlige dager jeg nyter med hele meg… Men så fort topplokket mitt rekker å tenke noen kjappe tanker rundt lettere bekledning, og bare veier – ja så snur det. Hvert år.

Det får så være altså, for disse dagene som snirkler seg avgårde nå, det er Kirkeårets dager som markerer overgangen til vår, så den er på vei – våren altså.

 

Blåmandag anno 2019.

 

For folk flest markeres disse dagene mest og best ved fastelavensboller, bjørkekvister med knupper og fjær i bilen til eller fra, på såpeglatte veier. Noen år foregår dagene tilknytta vinterferie, andre år som dette, ble boller knasket en avslappende helg litt mellom slagene, eller kanskje midt i slagene også for den del?!

Tilbake til askeonsdag. Den første dagen i fastetiden. Navnet askeonsdag må en tilbake til de gamle Katolske tradisjoner for å skjønne noe av. Den gangen ble palmegreiner fra forrige års påske ispedd hellig olje brent opp og drysset over menigheten. Av asken kunne de også tegne kors i pannene til menneskene. Alt sammen ble angivelig gjort for at folket skulle bote for sine synder og reflektere over året som hadde gått.

På denne dagen kan man også visstnok vaske sitt hvite tøy i lut, da skal klærne angivelig bli hvitere enn noen gang – å holde seg hvite frem til sommeren, jeg tviler bittelitt, men har ikke prøvd altså. Fortsetter nok å holde meg til andre merker som reklamerer for hvitere enn hvitest.. Men, asken denne onsdagen skal også, etter sagnet kunne si noe om været også. Kaster en asken opp i været på denne dag så kunne en se om det ble godt vær, vind eller storm ut i fra hvor høyt og fort asken fløy. Ligger vel kanskje et snev av logikk inni der også et sted?! Her på Hadeland kan jeg tenke meg at den hadde hengt litt i lufta før den blandet seg med snøen på retur…

Her i brøtte er vi ikke nevneverdig religiøse, foruten å markere tradisjoner og høytider. Men jeg kjenner godt på meg at det er et væromslag på gang, så jeg kommer nok til å ytre et ønske om å fyre opp i ovnen etterpå, på den måten blir det litt askeonsdag her også. Jeg kjenner likevel at jeg neppe behøver å kaste den opp i lufta for å skjønne været før jeg legger meg… Vær blir det uansett.

Artig er det likevel, å lese litt tilbake på slike dager, forstå hva de dreide seg om den gangen folket trodde mer trofast på slike ting..

 

jernbanefrua.com

10 kommentarer om “Askeonsdag anno 2019..

 1. Så herlig innlegg, du får meg til å smile. Her var det mye info jeg ikke visste, og jeg, så rar som jeg er, får jo lyst til å prøve denna askekastinga… men været kan jeg nok ikke si noe om fra den prøvelsen, fordi kroppen spår været enn det værdamene på TV 2 gjør… du skjønner hva jeg mener, trengee ikke å se været før du legger deg i dag…
  Uansett så håper jeg du lager deg en god og koselig dag selv med «snøkjærringer» ute… og ovnen, ja, den er snar glødende her…
  klem til herligste deg🦋

  Liker

  1. Godt å lese at du smiler, da kan vi smile sammen resten av dagen 😉 Været kjennes, ingen tvil om det – men det går da i alle fall sakte men sikkert mot vår. Noe å smile av bare det. Nyt dagen fine deg 😍 Klem

   Likt av 1 person

 2. Det laver ned her i Oslo også, og det ser ikke ut til at det blir noen ende på det heller 🥺 Jeg var så klar for vår for et par dager siden, men den tapte kampen mot Kong vinter i denne omgangen

  Liker

Kommentarer er stengt.