8 svar fra Laila Brenden.

På fredag la jeg ut mine ord om den kommende romanen, Toner fra en stille skog av Laila Brenden.

Gikk du glipp av mine ord om romanen
så kan du trykke på teksten over.

I forkant av lanseringsdagen nå den 28.08.19 har jeg vært så heldig å få stille Laila noen spørsmål, her kommer 8 spørsmål og fine svar til og fra Laila Brenden 🙂

Først og fremst Gratulerer med lanseringen av romanen Toner fra en stille skog! Hva gleder du deg aller mest til i dagene fremover?

Tusen takk. Jeg gleder meg veldig til å møte noen av leserne mine på selve lanseringsdagen og på andre arrangementer i tiden fremover. Så er jeg selvfølgelig spent på mottagelsen av boken. Historien sitter dypt i meg, og jeg håper jo at den vil berøre flere.

Jeg har lest og kost meg veldig med denne boken. Fortellerstemmen din er virkelig en stemme som treffer meg, men så lurer jeg på, hva inspirerte deg til å skrive en roman som denne akkurat nå, og hvordan kom denne historien til deg?

Dette er en historie som har vokst fram over tid. Etter å ha avsluttet bokseriene mine, ble det rom for å skrive annerledes, tettere. Jeg trengte litt avstand til seriene før jeg dukket inn i en ny sjanger, og nå var tiden inne.

Ideen om Ane kom på en padletur der lyden av årene sukket lett i vannet. Alt var stille. Omgivelsene ga meg en indre ro som lignet vakker musikk, og da tenkte jeg at alle burde finne sitt fristed. En måte å hvile på i livet. Jeg gikk i land og tenkte videre. På alle som strever med stort og smått i hverdagen. Det var da historien om Ane begynte å ta form. En kvinne som opplever ufattelig smerte og som finner sitt fristed … Men det tok lang tid før historien ble endelig.     

Jeg likte så godt at boken startet litt som en god serieroman, med de elementene vi serieroman lesere fryder oss over – men så gradvis penset mer og mer over i en lengre historie vi kunne lese videre. Hva var det vanskeligste ved å skrive en roman kontra en serieroman med avslutninger syns du?

En av utfordringene var at språket og historien måtte strammes inn. Fortellerstemmen veksler ikke mellom så mange personer som den kan gjøre i serieromaner, og det var vanskelig å holde fast ved én synsvinkel. Historien fortelles gjennom Ane. Det er hun som føler, tenker, registrerer. Jeg kunne ikke krype inn i hodene til de andre personene uten gjennom Ane, og det var noe jeg stadig måtte minne meg selv om.   

Som lesere kan vi nok bare tenke oss, at det ligger mange timer bak boken innen research og notater. Hva var det mest utfordrende for deg når historien flyttet seg til utlandet? Ble det mange opphold og turer for deg også med båt?

Jeg har brukt god tid i Tyskland. Både i Celle og Bremen har jeg vandret gatelangs i dagevis. Kjent på atmosfæren, oppsøkt bakgårder og gamle hus, tenkt meg tilbake i tid og hatt god hjelp av gamle foto mens jeg vandret rundt. Jeg har ikke vært om bord i båt spesielt for denne historien, men brukt erfaring fra tidligere.    

Jeg er en nysgjerrig sjel, og en ting jeg kan lure på er: Når du sitter i din skriveboble, blir du noen gang utålmodig til å komme fortere frem til eventuelle scener i din egen historie?

Gjett om! Noen ganger går tankene fortere enn fingrene, og jeg hopper over viktige hendelser for å komme til en bestemt scene. Da må jeg roe ned, ta en pause og gå tilbake. Så kan jeg le litt av hastverket når jeg leser gjennom. 

…en annen ting jeg kan lure på er det motsatte. Hvis eventuelle skrivesperrer dukker opp, eller hvis det stopper litt opp når du har avsluttet en scene – hva gjør du for å friske hodet å komme videre?

Heldigvis har jeg ikke opplevd skrivesperre, men noen ganger går det litt trått. Da tar jeg med fotoapparatet og går en tur. Tenker på noe helt annet. Renser hodet.

Avslutningen av boken Toner fra en stille skog ga meg følelsen av at historien fortsetter, noe jeg også har lest. Får vi følge Ane videre i to bøker til? 

Tanken er at historien kan bli en trilogi. Stoffet ligger klart i hodet, så får vi se om det snart former seg på papir også. 

Det er kanskje tidlig å spørre, men jeg vet at flere med meg nå lurer på – om det med tiden vil komme flere serieromaner fra din kant når denne historien får sin ende?

Hodet er alltid fullt av historier, men inntil videre, er det Ane som opptar meg. Hva tiden bringer, får bli en overraskelse for både leser og forfatter.  

Tusen takk for at jeg fikk denne tiden fra deg til å svare på noen spørsmål. Ønsker deg all mulig lykke til på lanseringsdagen, og med fortsettelsen på historien. Gleder meg med deg i alt sammen 🙂

jernbanefrua.com

En kommentar om “8 svar fra Laila Brenden.

Kommentarer er stengt.