Fugletrekk, av Renato Bartolomei. Bokanmeldelse

Reklame| Leseeksemplar fra Renato Bartolomei

Femtiårskrise og overgangsalder i samme setning er kanskje ingen spøk – i alle fall ikke i denne romanen fra Renato Bartolomei. Les videre.

Fugletrekk (roman)

Døme Sorri og vennene hans er i femtiårskrisen. Når konene deres kommer i overgangsalderen får de et skrekkelig fuglesyndrom. De forvandles til illeluktende fugler som kakler. Døme går til psykolog, og han er aktivt medlem i en støttegruppe for menn med koner som blir monstre.

«Han husker den første tiden. Døtrene spurte hva som luktet slik på badet. – Det er mor sa han, – hun har fått Overgangen…» Sitat fra Fugletrekk, side 15.

I denne romanen finnes det to verdener. UT og INN. Ut er den verdenen vi alle kjenner til og lever i, mens inn er en verden inni selve jordkloden, og som best kan beskrives som et typ psykiatrisk sykehus – hvor det hverken finnes en inngang eller utgang, og hvor alle er med i et forskningsprosjekt og har en felles psykose om at ut faktisk finnes – de kommer seg bare ikke dit!

I verdenen inn forteller Oto Baar om kampen for å komme seg ut, og i verdenen ut finner vi Døme Sorri. En utad helt alminnelig mann, med nære gode venner som han pleier god omgang med, og deres felles utfordring er at konene deres har havnet i overgangsalderen – eller som forfatteren skriver det overgangsalder med syndrom, og det er nok ikke like enkelt for alle.

Med dette starter en litt annerledes historie som kanskje ikke passer for sarte sjeler, men jeg velger å tro at det meste er ment med en klype humor.

📍Fugletrekk er en roman på 259 sider skrevet av Renato Bartolomei, utgitt i pocketversjon av Boken forlag 2021. Den har fått sin plass innen magisk-realistisk litteratur, og jeg vil selv legge til humor.

Omslagstekst: Fugletrekk, av Renato Bartolomei

Mine tanker om Fugletrekk

For meg er full av (humor) galgenhumor og ironi så startet denne romanen faktisk veldig artig!

Språket er inkluderende. Leseren tas med i historien med en gang, og kan fort la seg rive med av både karakterer og handling.

Karakterene er veldig varierte, og hver og en byr på – så det etterhvert kan bli litt mye å holde styr på. Her finner du karakterer med ulike meninger, og hvordan du velger å tolke de er nesten opp til deg selv, men det spares ikke på «kruttet» og utfordringer rundt samlivet er godt representert blant karene.

Handlingen starter for min del ganske morsomt. Jeg leser de første sidene med beskrivelser av «overgangen» med både humor og ironi, før handlingen utarter seg såpass mye at jeg «falt litt av.» Skillet mellom de to verdenene Ut og Inn er tydelig merket i kapitlene, slik at en del vil kunne få med seg alt sammen på likeverdig vis. Selv om jeg falt av litt så har boken absolutt god underholdsningsverdi, og det er nok en viss gjenkjennelsesfaktor å kunne humre av for mange også!

Morsom, annerledes og litt sær

⭐️⭐️⭐️⭐️

Sakt i en positiv tone! Terningkast ⚃

Helheten er med andre ord noe kompleks, og en roman som kan tolkes ganske vidt. Den begynner forholdsvis rolig og jeg leste den som nevnt veldig morsom i starten – med artige beskrivelser av både damenes overgangsalder, mennenes femtiårskrise og hvordan de takler (eller ikke takler) samlivet før handlingen utarter seg ganske kreativt.

Forfatteren skal ha stor kred for å tenke «utenfor boksen» og som nevnt tror jeg at en lett blanding av humor er en del av romanen. Underveis kjenner jeg likevel på at det kanskje blir litt internt, med elementer jeg undres om at kun forfatteren virkelig skjønner helheten av. Jeg velger å tro at det er meg, for at det er en innholdsrik, morsom og til tider dyp roman, som jeg tror mange vil ha stor glede av å lese er helt sikkert!

Er du innehaver av både humor og ironi, samt evner å lese bredt mellom linjene, og med en god klype salt så tror jeg nok denne boken kan passe veldig godt. God lesning 📖☕️

Mer fra samme forfatter? Trykk på bildet for anmeldelse av Etter Gud